Home World Ontvoerde Burkina Faso-vrouwen ontvluchten schutters terwijl aanvallen toenemen | Nieuws over...

Ontvoerde Burkina Faso-vrouwen ontvluchten schutters terwijl aanvallen toenemen | Nieuws over gewapende groepen

9
0

De militaire leider van het land, kapitein Ibrahim Traore, zei dat gewapende groepen van tactiek veranderen om meer burgers aan te vallen.

Het doorboren van doornen en stenen onder de voeten hield de jonge vrouw niet tegen terwijl ze door struikgewas stormde, baby op haar rug vastgebonden, op de vlucht voor gewapende mannen die haar vorige week samen met tientallen anderen ontvoerden in het noorden van Burkina Faso.

Nu terug thuis in de stad Arbinda, samen met een paar die ook wisten te ontsnappen, vertelde de 20-jarige, die vroeg om anoniem te blijven uit angst voor haar veiligheid, over de beproeving die begon toen onbekende mannen geweerschoten afvuurden en vervolgens dichterbij kwamen op haar terwijl ze de struiken doorzocht op zoek naar voedsel.

Volgens de autoriteiten van Burkina Faso waren er ongeveer 50 vrouwen ontvoerd op 12 en 13 januari in het district Arbinda, onderdeel van de onrustige provincie Soum in het West-Afrikaanse land.

De ontsnapte zei dat de schutters de vrouwen dwongen een hele dag door de bush te lopen.

“De volgende ochtend verzamelden ze ons weer … Het was op dat moment dat sommigen van ons besloten een risico te nemen. Degenen die geluk hadden, wisten te ontsnappen, ‘zei ze.

Haar 40-jarige moeder is nog steeds in handen van de schutters, zei ze.

Een andere overlevende, die niet bij naam genoemd wil worden, zei dat haar ontvoerders vrouwen in groepjes bijeenbrachten en hen tot herders van gestolen schapen maakten om te verhullen wat er gebeurde.

“Ik slaagde erin om me met een ander in een ravijn te verstoppen [woman]’ zei de tweede vrouw. ‘We kwamen tegen het vallen van de avond terug in het dorp. Anderen kwamen de volgende ochtend terug.”

Toename van aanvallen op burgers

Volgens de militaire leider van Burkina Faso, kapitein Ibrahim Traore, die vorig jaar met een tweede staatsgreep aan de macht kwam, veranderen de schutters van tactiek om zich op burgers te richten.

“Vandaag is een nieuwe fase gelanceerd door de terroristen”, zei Traore tijdens een bijeenkomst aan de Universiteit van Ouagadougou met studenten uit het hele land.

“Militair gezien zijn onze mannen vastbesloten om hen het hoofd te bieden, dus beginnen ze burgers en onschuldige mensen aan te vallen, te vernederen en te doden.”

Traore voegde toe dat de aanvallen sinds oktober vorig jaar “verveelvoudigd” zijn en het leger is “vastbesloten om deze terroristische kwestie op te lossen”.

Arbinda ligt in de administratieve regio Sahel, een gebied dat wordt geblokkeerd door gewapende groepen en moeilijk te bevoorraden is.

Een veiligheidsbron zei dat dinsdagochtend een luchtbrug is begonnen om Arbinda te bevoorraden.

“Het werd tijd, we hebben al maanden niets te eten gehad. Gewoon bladeren, die worden ook schaars”, zegt bewoner Souleymane.

Een opstand gelinkt aan al-Qaeda en ISIL (ISIS) verspreidde zich in 2015 vanuit het naburige Mali naar Burkina Faso. Gewapende mannen hebben het afgelopen decennium grote delen van het West-Afrikaanse Sahelgebied veroverd en blijven terrein winnen.

Duizenden zijn gedood en meer dan 2,7 miljoen ontheemd door de onrust, die heeft bijgedragen aan de groeiende voedselonzekerheid en onvrede die leidde tot militaire staatsgrepen in zowel Mali als Burkina Faso.

Het dorre noorden van Burkina Faso, een broeinest van gewapende groepen, is bijzonder zwaar getroffen. Hardliners daar hebben wegen geblokkeerd en konvooien aangevallen die goederen leveren aan vastzittende burgers.

Previous articleChinese donoren hebben miljoenen gesluisd naar de universiteit die het Penn Biden Center runt tijdens het presidentschap van Biden: rapport
Next articleCanadese vader scheurt schoolbord voor seksueel expliciet boek dat beschikbaar is voor jonge kinderen, genderbeleid

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.