Home Latest Headlines Op deze dag in de geschiedenis, 21 januari 1977, verleent president Carter...

Op deze dag in de geschiedenis, 21 januari 1977, verleent president Carter gratie aan dienstplichtontduikers in de Vietnamoorlog

7
0

President Jimmy Carter verleende onvoorwaardelijk en controversieel gratie aan de vele duizenden mannen die tijdens de oorlog in Vietnam de Amerikaanse dienstplicht ontweken op deze dag in de geschiedenis, 21 januari 1977.

Voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 1976 beloofde de toenmalige kandidaat Carter gratie te verlenen aan degenen die het ontwerp ontweken als een manier om het boek van de natie te sluiten. op Vietnam.

De dag na zijn inauguratie hield Carter zich aan zijn woord en verleende gratie aan dienstplichtontduikers die geen gewelddadige misdrijven hadden begaan.

OP DEZE DAG IN DE GESCHIEDENIS DEC. 24, 1972, BOB HOPE LEVERT LAATSTE LIVE KERSTSHOW IN VIETNAM

Carters presidentiële proclamatie luidde gedeeltelijk: “Handelend overeenkomstig de toekenning van autoriteit in artikel II, sectie 2, van de grondwet van de Verenigde Staten, verleen ik, Jimmy Carter, president van de Verenigde Staten, hierbij een volledige, volledige en onvoorwaardelijke gratie aan: (1) alle personen die tussen 4 augustus 1964 en 28 maart 1973 een misdrijf hebben begaan in strijd met de Military Selective Service Act of enige regel of regeling die daaronder is afgekondigd; en (2) alle personen die hiervoor zijn veroordeeld, ongeacht de datum van veroordeling, van elk misdrijf begaan tussen 4 augustus 1964 en 28 maart 1973 in strijd met de Military Selective Service Act, of enige regel of verordening die daaronder is afgekondigd, waardoor hun volledige politieke, burgerlijke en andere rechten worden hersteld.

President Carter krijgt een ontmoeting met verslaggevers te zien na een persconferentie in het Executive Office Building op 9 maart 1977. Op 21 januari 1977, zijn eerste volledige dag in functie, verleende hij gratie aan dienstplichtontduikers in de Vietnamoorlog.

President Carter krijgt een ontmoeting met verslaggevers te zien na een persconferentie in het Executive Office Building op 9 maart 1977. Op 21 januari 1977, zijn eerste volledige dag in functie, verleende hij gratie aan dienstplichtontduikers in de Vietnamoorlog.
(Getty-afbeeldingen)

Carter zei tijdens de presidentiële campagne dat gratie nodig was “om ons land te genezen na de oorlog in Vietnam.”

Hij zei ook dat hoewel de meningsverschillen bleven bestaan, “we nu kunnen afspreken die verschillen te respecteren en ze te vergeten.”

Veel mensen zijn ‘die verschillen’ echter niet vergeten.

Het American Legion, naast vele andere groepen, “had zich uitgesproken tegen elke vorm van amnestie die werd verleend aan iedereen die de dienstplicht ontweek terwijl anderen ten oorlog trokken”, zoals de organisatie tot op de dag van vandaag op haar website opmerkt.

HET AMERIKAANSE LEGIOEN WORDT 103: EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN DE ORGANISATIE OPGERICHT OM VETERANEN UIT DE Eerste Wereldoorlog TE HELPEN

“Carter had zijn plan geschetst om de overtreders gratie te verlenen op de American Legion National Convention van 1976 in Seattle. De legionairs, van wie velen de aankondiging uitjoegen, waren onvermurwbaar tegen en onderzochten mogelijke wettelijke en grondwettelijke schendingen van zo’n gratie”, merkt de groep op.

President Jimmy Carter wordt glimlachend getoond op een podium voor een Amerikaanse vlag in de jaren zeventig.

President Jimmy Carter wordt glimlachend getoond op een podium voor een Amerikaanse vlag in de jaren zeventig.
(Foto door Hulton Archief/Getty Images)

Nadat Carter zijn gratie had verleend, “waarschuwden de leiders van het Amerikaanse legioen wat een dergelijke stap zou betekenen voor de nationale veiligheid in het geval van een toekomstige dienstplicht.”

Voegt het Legioen toe op zijn site: “De oorlogsveteranen van de organisatie hadden betoogd… dat er geen gratie mocht worden verleend, luisterend naar hetzelfde standpunt van de oprichters van het Amerikaanse Legioen uit de Eerste Wereldoorlog die gerechtigheid eisten voor ‘buitenaardse slappers’ die in de Verenigde Staten woonden. Staten, maar gebruikten hun buitenlands staatsburgerschap om tijdens de dienstplicht te ontsnappen de grote Oorlog.

De meeste dienstplichtontduikers vluchtten naar Canada

Volgens History.com reisden eind jaren zestig tot begin jaren zeventig zo’n 100.000 jonge Amerikanen naar het buitenland om te voorkomen dat ze in de oorlog dienden.

Ongeveer 1.000 Amerikanen verlieten de strijdkrachten en trokken ook naar Canada.

Negentig procent van hen stroomde naar Canada, waar ze uiteindelijk als immigranten werden verwelkomd.

Andere mensen verstopten zich in de Verenigde Staten.

OP DEZE DAG IN DE GESCHIEDENIS DEC. 11, 1972, APOLLO 17 ASTRONAUTEN WORDEN DE LAATSTE MENSEN DIE OP DE MAAN LOPEN

Ongeveer 1.000 Amerikanen verlieten de strijdkrachten en trokken ook naar Canada, meldt History.com.

Demonstranten tegen de Vietnamoorlog worden getoond tijdens een van de eerste demonstraties in 1967 in New York City.

Demonstranten tegen de Vietnamoorlog worden getoond tijdens een van de eerste demonstraties in 1967 in New York City.
(Tim Page/Eye Ubiquitous/Universal Images Group via Getty Images)

Hoewel de Canadese regering het recht had om deze deserteurs te vervolgen, werden ze vaak met rust gelaten.

Na het einde van de oorlog ging de Amerikaanse regering door met het vervolgen van dienstplichtontduikers totdat in totaal 209.517 mannen formeel werden beschuldigd van het ontwijken van de dienstplicht.

Anti-Vietnam-oorlogsdemonstranten aan de linkerkant, en Jimmy Carter en vrouw Rosalynn Carter in Washington, DC, tijdens zijn inaugurele parade op donderdag 20 januari 1977.

Anti-Vietnam-oorlogsdemonstranten aan de linkerkant, en Jimmy Carter en vrouw Rosalynn Carter in Washington, DC, tijdens zijn inaugurele parade op donderdag 20 januari 1977.
(Tim Page/Eye Ubiquitous/Universal Images Group via Getty Images)(Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Overheidsfunctionarissen schatten dat nog eens 360.000 mannen nooit werden aangewezen, volgens History.com.

KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN VOOR ONZE LIFESTYLE-NIEUWSBRIEF

Degenen die werden beschuldigd, werden bij thuiskomst uit Canada of andere locaties bedreigd met gevangenisstraffen of gedwongen militaire dienst.

The Carters op 20 januari 1977 in Washington, DC

The Carters op 20 januari 1977 in Washington, DC
(Ron Galella/Ron Galella-collectie via Getty Images)

Veel mensen die het land ontvluchtten, keerden terug naar huis – terwijl naar schatting 50.000 Amerikanen zich permanent in Canada vestigden.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Terwijl veteranengroepen hem bekritiseerden omdat hij ontduikers van de haak had gelaten, waren amnestiegroepen boos dat hij anderen die vervolgd waren niet had opgenomen – zoals deserteurs, soldaten die oneervol werden ontslagen en civiele anti-oorlogsdemonstranten, merkte History.com op.

Previous articleKremlin stays silent on missile systems seen on Moscow rooftops | Conflict News
Next articleBill Maher geeft toe dat Biden ‘erg louche’ was met documenten, maar zegt dat zijn schandaal ‘anders’ is dan dat van Trump

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.