Home Latest Headlines Op deze dag in de geschiedenis, 25 januari 1961, organiseert JFK de...

Op deze dag in de geschiedenis, 25 januari 1961, organiseert JFK de eerste live uitgezonden presidentiële persconferentie

8
0

President John F. Kennedy luidde een nieuw tijdperk in Communicatie van het Witte Huis toen hij gastheer was van de eerste live uitgezonden presidentiële persconferentie op deze dag in de geschiedenis, 25 januari 1961.

“Het feit is dat [at] de tijd wanneer President Kennedy begon met persconferenties op televisie, waren er slechts drie of vier kranten in de hele Verenigde Staten die een volledig transcript van een presidentiële persconferentie hadden”, vertelde Kennedy’s perssecretaris, Pierre Salinger, aan de JFK Presidential Library in een mondelinge geschiedenis van de 35e president.

“Daarom was wat mensen lazen een distillatie … We dachten dat ze de kans moesten krijgen om het volledig te zien.”

OP DEZE DAG IN DE GESCHIEDENIS, JAN. 24, 2003, DEPARTMENT OF HOMELAND SECURITY OPGERICHT ALS KABINETAGENTSCHAP

De president was slechts vijf dagen eerder beëdigd.

De persconferentie vond plaats in het nieuwe Ministerie van Buitenlandse Zaken auditorium in Washington, DC De Koude Oorlog hing zwaar boven het gebeuren.

De nieuwe president deed een reeks van drie aankondigingen, de eerste had betrekking op discussies over het verbod op kernproeven in Genève, Zwitserland.

Semi-algemeen beeld van persconferentie in Washington, DC, zoals president Kennedy te zien krijgt op zijn eerste persconferentie sinds zijn aantreden.  Tijdens de conferentie, die live werd uitgezonden vanuit het nieuwe auditorium van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei de president dat hij vroeg om de onderhandelingen in Genève met Rusland over een verdrag over een verbod op kernproeven uit te stellen tot eind maart.

Semi-algemeen beeld van persconferentie in Washington, DC, zoals president Kennedy te zien krijgt op zijn eerste persconferentie sinds zijn aantreden. Tijdens de conferentie, die live werd uitgezonden vanuit het nieuwe auditorium van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei de president dat hij vroeg om de onderhandelingen in Genève met Rusland over een verdrag over een verbod op kernproeven uit te stellen tot eind maart.
(Getty-afbeeldingen)

Vervolgens sprak hij de hulpacties toe te midden van de aanhoudende burgeroorlog in Congo, die een proxy-oorlog werd tussen concurrerende Sovjet- en door de VS gesteunde facties.

Dat heeft Kennedy ook aangekondigd Amerikaanse luchtmacht officieren Capt. John R. McKone en Capt. Freeman “Bruce” Olmstead waren vrijgelaten door de Sovjet-Unie na meer dan zes maanden gevangenschap.

Vier andere piloten werden gedood toen hun RB-47 bommenwerper op 1 juli 1960 werd neergeschoten door een Sovjet-straaljager boven het betwiste luchtruim in de Beringzee – slechts enkele weken na het bekendere U2-incident van mei 1960.

De Koude Oorlog hing zwaar boven de eerste presidentiële persconferentie op televisie.

Vervolgens opent de president het woord voor vragen.

‘Bedenkt u omstandigheden die de hervatting van zaken als de U2-vlucht zouden kunnen rechtvaardigen?’ vroeg een verslaggever de eerste mediavraag poseerde voor een president voor een live tv-publiek.

(ZIE het filmpje hieronder.)

“Vluchten van Amerikaanse vliegtuigen die het luchtruim van de Sovjet-Unie binnendringen, zijn sinds mei 1960 opgeschort”, antwoordde Kennedy.

MARINE CORPS BESTRIJD DIERENARTS KOPPELT BARBECUE EN AMBACHTELIJK BIER TIJDENS HET REIZEN BROUWEN IN OREGON

“Ik heb bevolen dat ze niet worden hervat”, zei hij ook.

Een tweede verslaggever vroeg Kennedy naar geruchten dat Sovjet-premier Nikita Chroesjtsjov de president in maart in Washington zou kunnen bezoeken om nucleaire ontwapening te bespreken na vergaderingen van de Verenigde Naties in New York City.

Vrijgelaten kapiteins: John McKone, Bruce Olmstead en hun vrouwen worden in het Witte Huis geëerd door (van links naar rechts) vice-president Lyndon Johnson, first lady Jacqueline Kennedy en president John F. Kennedy.  De RB-47-bommenwerper die door de Amerikaanse piloten werd gevlogen, werd neergeschoten door een Sovjet MiG-jager.

Vrijgelaten kapiteins: John McKone, Bruce Olmstead en hun vrouwen worden in het Witte Huis geëerd door (van links naar rechts) vice-president Lyndon Johnson, first lady Jacqueline Kennedy en president John F. Kennedy. De RB-47-bommenwerper die door de Amerikaanse piloten werd gevlogen, werd neergeschoten door een Sovjet MiG-jager.
(Getty-afbeeldingen)

‘Ik heb officieel niets gehoord over een voorstel van meneer Chroesjtsjov om bij te komen de Verenigde Staten,” zei Kennedy.

De urgentie van de gebeurtenis heeft de dynamiek van de relatie tussen de zetel van de federale macht en de pers ingrijpend veranderd – of had moeten veranderen.

“In de periode voorafgaand aan het presidentschap van Kennedy waren de regels voor persconferenties in het voordeel van de president.” — Historische Vereniging van het Witte Huis

Onafhankelijke media zijn bij het uitvoeren van hun taken bedoeld om het Amerikaanse volk te vertegenwoordigen en dienen als controle op de macht van de president.

“In de periode voorafgaand aan het presidentschap van Kennedy waren de regels voor persconferenties in het voordeel van de president”, schrijft de White House Historical Association.

“De sessies waren off-the-record gebeurtenissen van Woodrow Wilson tot Harry Truman. Als de president iets zei dat hij onverstandig vond, kon hij het citaat wijzigen.”

OP DEZE DAG IN DE GESCHIEDENIS, SEPT. 26, 1960, KENNEDY EN NIXON SLAG IN EERSTE TELEVISIE PRESIDENTIËLE DEBAT

Woodrow Wilson hield de eerste presidentiële persconferentie op 15 maart 1913.

President Eisenhower hield de eerste persconferentie op televisie op 19 januari 1955, met behulp van bestandsbeelden.

“President John F. Kennedy was de eerste die het medium televisie gebruikte om het Amerikaanse volk live toe te spreken zonder uitstel of redactie”, bericht het United States Government Publishing Office.

Beeld op tv-scherm van de presidentiële debatten tussen vice-president Richard Milhous Nixon, links, en senator John F. Kennedy terwijl Kennedy een punt maakt.

Beeld op tv-scherm van de presidentiële debatten tussen vice-president Richard Milhous Nixon, links, en senator John F. Kennedy terwijl Kennedy een punt maakt.
(Getty-afbeeldingen)

Het gebruik van televisie bleek essentieel voor Kennedy’s hemelvaart naar het Oval Office.

Het meest opvallende was dat de meeste Amerikanen het erover eens waren dat hij projecteerde beter op televisie tijdens een reeks debatten met vice-president Richard Nixon in de herfst van 1960.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Zijn voor tv gemaakte imago bleek van cruciaal belang bij een verkiezing die JFK met de kleinste marge won – hij behaalde 49,7% van de populaire stemmen, vergeleken met 49,6% voor Nixon.

De Kennedy-Nixon-debatten “veranderden de manier waarop presidentiële campagnes werden gevoerd, aangezien de macht van de televisie verkiezingen naar de huiskamers van de Amerikanen bracht”, benadrukt het National Constitution Center.

Televisie bevestigde ook Kennedy’s blijvende imago als een jonge, levendige, energieke Amerikaanse leider, die minder dan drie jaar in functie was voordat hij op 22 november 1963 werd vermoord.

President Kennedy was de eerste chief executive die toestond dat zijn persconferenties live op televisie werden uitgezonden vanuit het State Dept. Building - of waar dan ook.

President Kennedy was de eerste chief executive die toestond dat zijn persconferenties live op televisie werden uitgezonden vanuit het State Dept. Building – of waar dan ook.
(Getty-afbeeldingen)

“President Kennedy’s persconferenties brachten de glamour van een jonge leider, een activistische beleidsagenda en een spanning tussen de president en zijn perskorps met zich mee”, beweert de White House Historical Association.

KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN VOOR ONZE LIFESTYLE-NIEUWSBRIEF

“Jonge verslaggevers stroomden massaal naar Washington om verslag te doen van de nieuwe president”, aldus dezelfde bron.

“Verslaggevers waren meer bereid om de nieuwe president uit te dagen dan het geval was in de Eisenhower-jaren… Het incident met het U2-spionagevliegtuig veranderde de relatie van veel verslaggevers met hun regering. Het was een incident waarbij de Amerikaanse regering op een leugen werd betrapt.”

Previous articleMinnesota Gov. Walz proposes tax credit for 2.5 million families
Next articleJosh Hawley introduces PELOSI Act to bar lawmakers from trading stocks and profiting while in office

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.