Home World Oppositieleider Tanzania beëindigt ballingschap nadat rallyverbod is opgeheven | Nieuws

Oppositieleider Tanzania beëindigt ballingschap nadat rallyverbod is opgeheven | Nieuws

11
0

Voormalig presidentskandidaat Lissu zegt dat hij op 25 januari naar huis zal terugkeren en ‘weer aan het werk zal gaan’.

De Tanzaniaanse oppositieleider en voormalig presidentskandidaat Tundu Lissu heeft gezegd dat hij deze maand uit ballingschap in Europa naar huis zal terugkeren om “een nieuw hoofdstuk te schrijven” na het besluit van de regering om een verbod op politieke bijeenkomsten opheffen.

President Samia Suluhu Hassan heeft vorige week het zes-en-een-half jaar durende verbod op politieke bijeenkomsten opgeheven, onderdeel van haar verzoeningsstrategie nadat ze in maart 2021 het presidentschap had overgenomen na de dood van haar voorganger John Magufuli.

Het verbod, opgelegd door Magufuli in 2016, stond gekozen politici toe om bijeenkomsten te houden in hun kiesdistricten, maar verbood andere politieke bijeenkomsten en protesten.

“Nu het illegale verbod op politieke activiteiten is opgeheven, is het nu tijd om naar huis terug te keren en weer aan het werk te gaan”, zei Lissu vrijdag op Twitter en zei dat hij op 25 januari zou arriveren.

In een toespraak die live op YouTube werd gestreamd en op lokale kanalen in Tanzania werd uitgezonden, zei Lissu: “We kunnen niet eindeloos in ballingschap blijven leven”.

“Ik ben optimistisch dat we dit jaar een nieuw hoofdstuk zullen schrijven… 2023 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van ons land”, zei hij.

Lissu verliet aanvankelijk het land in 2017 om zich daarna in het buitenland te laten behandelen 16 keer geschotenmeestal in de onderbuik, bij een aanval door onbekende aanvallers in de administratieve hoofdstad Dodoma in september van dat jaar.

In het jaar voorafgaand aan de aanslag was hij acht keer gearresteerd. Lissu keerde in 2020 voor een paar maanden terug om de verkiezingen te betwisten tegen Magufuli, die slechts vijf maanden na het winnen van zijn tweede termijn stierf.

Lissu kreeg 13 procent van de stemmen, maar zijn CHADEMA-partij verwierp de uitslag vanwege beschuldigingen van wijdverspreide onregelmatigheden.

Kort na de verkiezingen vluchtte hij naar de residentie van de Duitse ambassadeur in Tanzania nadat hij met de dood was bedreigd voordat hij naar België vertrok.

De hoop op hervormingen onder Hassan vervaagde in juli 2021, toen Lissu’s partijgenoot Freeman Mbowe werd gearresteerd op beschuldiging van terrorisme. Hij werd na zeven maanden vrijgelaten, maar sommige critici bestempelden Hassan als een “dictator”.

De president sprak begin 2022 oog in oog met Lissu in Brussel, waarmee hij opnieuw hoopte dat er verandering aan de horizon zou kunnen komen.

Sinds hij aan de macht kwam, heeft Hassan een aantal van Magufuli’s meest controversiële beleidsmaatregelen teruggedraaid, waaronder het opheffen van een verbod op vier kranten, en beloofde hij hervormingen waar de oppositie al lang om vroeg.

“President Samia Suluhu Hassan heeft via haar regering en partij laten zien klaar te zijn voor een nieuwe reis. We moeten laten zien dat we daar ook klaar voor zijn”, zei Lissu in de videotoespraak. “Ik kom naar huis voor het nieuwe begin van onze natie.”

Previous articleAustralian Open: Ons Jabeur hoopt ‘geen finales meer te verliezen’ | Tennisnieuws
Next articleRellen in Brazilië: het bolsonarisme is onderuit, maar niet uit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.