Home World Overzicht van het Midden-Oosten: economie in Egypte geslecht | Nieuws

Overzicht van het Midden-Oosten: economie in Egypte geslecht | Nieuws

9
0

Hier is een overzicht van Al Jazeera’s berichtgeving over het Midden-Oosten deze week.

Egypte moet harde economische keuzes maken, het dodental op de bezette Westelijke Jordaanoever blijft stijgen en de executie van een Iraanse functionaris dreigt verder isolement. Hier is de samenvatting van deze week, geschreven door Danylo Hawaleshka.

Het Egyptische pond heeft zeker betere dagen gekend. In minder dan een jaar tijd heeft de munt bijna de helft van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar. Maar dat is vooral het resultaat van het voldoen aan de voorwaarden van een lening uitgegeven door het Internationaal Monetair Fonds om de Egyptische economie te redden voor een bedrag van 3 miljard dollar. Het IMF dringt over het algemeen aan op minder economische interventie door de overheid, en in dit geval betekent dat dat het Egyptische pond mag fluctueren volgens de marktkrachten.

Tegelijkertijd heeft Egypte er ook mee ingestemd om staatsbedrijven te privatiseren, inclusief bedrijven die eigendom zijn van en beheerd worden door het leger, en om overheidsinvesteringen in nationale projecten zoals de bouw van de nieuwe administratieve hoofdstad en grote wapenaankopen uit Duitsland af te remmen. en Italië. De dag na de aankondiging van het IMF daalde de waarde van het pond ten opzichte van de dollar met 10 procent.

Dan is er de inflatie, die oploopt tot meer dan 20 procent. Supermarkten lopen leeg. Je kunt niet veel geïmporteerde producten vinden, de winkels hebben geen bevroren kip meer en basisproducten zoals eieren en bakolie zijn in prijs verdubbeld.

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi wijt de oorlog in Oekraïne. In de weken na de Russische invasie konden buitenlandse investeerders hun Egyptische schatkistpapier niet snel genoeg verkopen, wat resulteerde in een uitstroom van $ 20 miljard. Maar veel analisten geven ook el-Sisi de schuld voor het jarenlang kunstmatig hoog houden van de waarde van het Egyptische pond. Zoals een analist het uitdrukte: “Ze hebben de cijfers veel te lang gekookt.”

Onrust in de bezette gebieden

Het aantal Palestijnen dat vorig jaar werd gedood, schoot dramatisch omhoog, toen Israël zijn invallen op de bezette Westelijke Jordaanoever en het bezette Oost-Jeruzalem opvoerde, waarbij meer dan 170 mensen om het leven kwamen. Maar tot nu toe was het dit jaar al erger, met bijna elke dag een dode Palestijn.

Op zaterdag Israëlische soldaten schoot twee Palestijnse mannen dood tijdens een inval op de Westelijke Jordaanoever. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zei dat Ezzedine Bassem Hamamreh, 24, en Amjad Adnan Khaliliyeh, 23, werden gedood tijdens een aanval op het dorp Jaba, ten zuiden van Jenin. Volgens de Palestijnse Islamitische Jihad waren de twee mannen lid van de groep en stierven ze terwijl ze probeerden in te grijpen tegen de “bezettingsmacht, die een laffe moordoperatie uitvoerde”. De volgende dag werd de 45-jarige Ahmed Kahla de 13e Palestijn die in 15 dagen door Israëlische troepen werd gedood toen hij werd neergeschoten nabij de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Dat melden getuigen volgens het Palestijnse persbureau WAFA Kahla werd neergeschoten na een handgemeen met Israëlische soldaten bij een controlepost. Dan, op maandag, de Het Israëlische leger schoot de 14-jarige Omar Khaled Lutfi Khmour neer in het hoofd tijdens een inval in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. Een dag later, Hamdi Abu Dayyeh, 40, werd gedood door Israëlisch vuur in Halhul, een stad aan de rand van Hebron. Palestijnse media meldden dat Abu Dayyeh werd doodgeschoten tijdens een gewapende aanval op Israëlische troepen bij een controlepost.

Tegen die gewelddadige achtergrond is de nieuwe Israëlische regering, naar verluidt de meest rechtse in de geschiedenis van Israël, aan het werk gegaan om uitvoering van zijn extreemrechtse agenda. Onder leiding van premier Benjamin Netanyahu, de nationalistisch-religieuze regering wil de Hoge Raad verzwakken en de Westelijke Jordaanoever annexeren. Minister van Justitie Yariv Levin is van plan de controle van de regering over het gerechtelijk apparaat te vergroten en het vermogen van het Hooggerechtshof om wetten te schrappen te beperken.

In het weekend hebben Israëlische media, daarbij verwijzend naar de politie, schatte dat 80.000 demonstranten in Tel Aviv marcheerden tegen de plannen van de regering. Demonstranten noemden Netayahu de “minister van misdaad”, waarbij één persoon hem beschuldigde van “het vernietigen van de Israëlische democratie”. Maar columniste Yara Hawari noemt dat niets nieuwsaangezien “er geen Israëlische premier is geweest die geen crimineel is geweest met handen bevlekt met het bloed van Palestijnen, en er is geen Israëlische regering geweest die de democratie daadwerkelijk heeft gehandhaafd.”

Israël protesteert
Israëli’s protesteren tegen de nieuwe rechtse coalitie van Benjamin Netanyahu en het voorgestelde plan om de bevoegdheden van het Hooggerechtshof te verminderen [Ronen Zvulun/Reuters]

Iran hangt voormalig onderminister op

ran heeft een voormalig plaatsvervangend minister van Defensie, Alireza Akbari, een Brits-Iraanse dubbele nationaliteit geëxecuteerd die werd veroordeeld voor spionage voor het VK. Akbari werd zaterdag opgehangen wegens “het schaden van de interne en externe veiligheid van het land door het doorgeven van inlichtingen”, een aanklacht die zijn familie ontkent. De Britse premier Rishi Sunak noemde het een “harteloze en laffe daad van een barbaars regime”. het is alleen waarschijnlijk dat de uitvoering verder zal isoleren de Iraanse regering na maanden van protesten.

In het kort

Jordan roept de Israëlische ambassadeur op nadat de politie het bezoek van de gezant aan Al-Aqsa heeft belemmerd – zegt VN-gezant voor Jemen kansen op een hernieuwde wapenstilstand verbeterenDe politie in Libanon ondervraagt ​​mensen die te maken hebben met slachtoffers van explosies in 2020 nadat protest lelijk was geworden – De Iraakse premier steunt de voortgezette militaire training van de VS in de strijd tegen ISIL – Qatarese uithoudingscoureur wint 5e Dakar Rally-titelTurkije stelt deadline vast voor ratificatie van het lidmaatschap van Zweden en Finland bij de NAVOErdogan beeltenis incident in Zweden roept Turks onderzoek op – Iran verwelkomt gesprekken tussen Syrië en Turkije bemiddeld door Rusland – Tunesische anti-regeringsdemonstranten vieren de 12e verjaardag van de Arabische Lente – Iraanse minister van Buitenlandse Zaken spreekt de hoop uit de banden met Saoedi-Arabië te herstellenCIA-chef brengt zeldzaam bezoek aan Libië nadat Lockerbie-verdachte is overgedragen – zegt Macron Frankrijk zal Algerije niet om vergiffenis vragen boven het kolonialisme

En nu voor iets anders

Hassan al-Kontor heeft ooit zeven maanden gestrand op een Maleisische luchthaven, niet in staat om te vertrekken. Zijn beproeving was een ander voorbeeld van de barrières waarmee Syrische vluchtelingen worden geconfronteerd die proberen een veilige haven te bereiken. En hij zou op het vliegveld zijn vergeten als hij niet was begonnen met het uploaden van video’s van zijn leven, worstelend om rond te komen, zonder dat iemand bereid was hem te helpen. Dat was totdat Canada tussenbeide kwam en hem in november 2018 toestond daarheen te reizen. Vorige week, hij kreeg eindelijk het staatsburgerschap op een plek die hij nu thuis kan noemen.

Citaat van de week

“Vergeet de laatste kolonie van Afrika niet, de Westelijke Sahara. Laten we vechten om de Westelijke Sahara te bevrijden van onderdrukking.” — Mandla Mandela bij de openingsceremonie van het African Nations Championship in Algerije, het uitlokken van een boze reactie van Marokkodat zich al had teruggetrokken uit het toernooi nadat Algerije weigerde het team toestemming te geven om rechtstreeks vanuit Marokko te vliegen.

Previous articleHoe u uw locatie van foto’s kunt verwijderen
Next articleDemocratische kingmaker Clyburn ‘all-in’ voor Biden 2024, waarschuwt voor primaire uitdagers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.