Home World Peru evacueert honderden toeristen uit Machu Picchu te midden van wijdverbreide gewelddadige...

Peru evacueert honderden toeristen uit Machu Picchu te midden van wijdverbreide gewelddadige protesten en hardhandig optreden van de regering

15
0

Honderden toeristen waren gestrand bij het oude archeologische plaats van Machu Picchu nadat de Peruaanse spoorwegdienst zei dat demonstranten een deel van het spoor naar de hoofdstad saboteerden.

De stad Cusco, de voormalige hoofdstad van het Inca-rijk en ongeveer 70 mijl met de trein verwijderd van de stad Machu Picchu, is de locatie geweest van enkele van de meest intense botsingen sinds de Zuid-Amerikaanse natie voor het eerst werd overspoeld door onrust na toenmalig president Pedro Castillo, De eerste leider van Peru met een landelijke Andes-achtergrond werd afgezet en gevangengezet omdat hij vorige maand probeerde het Congres te ontbinden.

De treindienst van en naar de stad Machu Picchu, aan de voet van de heuvel waar de oude Inca-citadel met dezelfde naam staat, was sinds donderdag gesloten vanwege schade aan de sporen die terugleiden naar Cusco. Honderden toeristen stonden naar verluidt in de rij om een ​​petitie te ondertekenen om geëvacueerd te worden in een ‘humanitaire trein’.

Het Peruaanse ministerie van Cultuur zei zaterdag dat het de beroemdste toeristische attractie van het land had gesloten, evenals de Inca Trail die naar de locatie leidde “om de veiligheid van toeristen en de bevolking in het algemeen te beschermen”.

PERU POLITIEAMBTENAAR DOOD VERBRAND IN PATROUILLEAUTO ALS Slachtoffers VAN GEWELDIGE PROTESTEN BEKLIMMEN

Het Peruaanse ministerie van toerisme zei dat 418 toeristen per trein van Machu Picchu naar de hoofdstad van het land, Cusco, zijn geëvacueerd.

Het Peruaanse ministerie van toerisme zei dat 418 toeristen per trein van Machu Picchu naar de hoofdstad van het land, Cusco, zijn geëvacueerd.
(Ministerie van Toerisme van Peru)

Er zaten meer dan 400 bezoekers vast in Machu Picchu en konden er niet uit, meer dan 300 van hen buitenlanders, zei minister van Toerisme Luis Fernando Helguero op een persconferentie.

Zaterdagavond bedankte het Peruaanse ministerie van toerisme, MINCETUR, de Toeristisch beschermingsnetwerk voor het coördineren van het vervoer van 418 binnen- en buitenlandse bezoekers van de stad Machu Picchu naar Cusco. Het ministerie deelde foto’s van een overvolle trein die zich een weg baant door de Peruaanse Andes.

Sommige gestrande toeristen hadden ervoor gekozen om te vertrekken door naar Piscacucho, het dichtstbijzijnde dorp, te lopen, zei Helguero, “maar dat betekent een wandeling van zes, zeven uur of meer en slechts een paar mensen kunnen het doen.”

Toeristen wachten buiten het treinstation van Machu Picchu nadat de treindienst op 21 januari 2023 was opgeschort vanwege schade die naar verluidt was veroorzaakt door demonstranten in Machu Picchu, Peru.

Toeristen wachten buiten het treinstation van Machu Picchu nadat de treindienst op 21 januari 2023 was opgeschort vanwege schade die naar verluidt was veroorzaakt door demonstranten in Machu Picchu, Peru.
(CAROLINA PAUCAR/AFP via Getty Images)

De sluiting van de Inca-citadel die dateert uit de 15e eeuw en vaak een van de nieuwe zeven wereldwonderen wordt genoemd, komt nadat demonstranten naar Lima zijn afgedaald, velen van hen reizen vanuit afgelegen Andes-regio’s naar de hoofdstad om de ontslag van president Dina Boluarte.

De onrust in Cusco leidt tot een aanzienlijk verlies aan inkomsten uit toerisme.

Toeristen staan ​​in de rij om een ​​petitie aan de spoorwegmaatschappij te ondertekenen om op a te worden geëvacueerd "humanitaire trein" in Machu Picchu, Peru, op 20 januari 2023. -

Toeristen staan ​​in de rij om een ​​petitie aan de spoorwegmaatschappij te ondertekenen om op 20 januari 2023 te worden geëvacueerd met een “humanitaire trein” in Machu Picchu, Peru. –
(CAROLINA PAUCAR/AFP via Getty Images)

De luchthaven van Cusco werd vorige week kort gesloten nadat demonstranten het probeerden te bestormen. De treindienst naar Machu Picchu is sinds donderdag gesloten vanwege schade aan de sporen.

Eveneens op zaterdag deed de politie een inval in de belangrijkste openbare universiteit van Peru in Lima om demonstranten uit te zetten die op de campus waren ondergebracht terwijl ze deelnamen aan grote demonstraties.

De politie bewaakt de San Marcos Universiteit in Lima, Peru, zaterdag 21 januari 2023.

De politie bewaakt de San Marcos Universiteit in Lima, Peru, zaterdag 21 januari 2023.
(AP Foto/Martin Mejia)

Meer dan 100 mensen werden vastgehouden, zei minister van Binnenlandse Zaken Vicente Romero.

De politie gebruikte een kleine tank om ‘s ochtends de Nationale Universiteit van San Marcos binnen te dringen.

Honderden demonstranten verzamelden zich zaterdagavond buiten de wetshandhavingskantoren waar de gevangenen werden vastgehouden terwijl ze “Vrijheid” en “Wij zijn studenten, geen terroristen” scandeerden.

Tot voor kort waren de protesten geconcentreerd in het zuiden van het land.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Meer dan 55 mensen zijn omgekomen bij de daaropvolgende onrust, meest recentelijk op vrijdagavond toen een demonstrant werd gedood en minstens negen anderen gewond raakten bij botsingen met de politie in Puno. In de zuidelijke regio zijn in totaal 21 demonstranten en een politieagent om het leven gekomen.

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport.

Previous article10 Democrats who have vowed support for Biden in 2024 as voters await his official re-election decision
Next articleTiener sterft op slag tijdens trainingsongeval op racecircuit in Florida: rapporten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.