Home World Peru-president treedt niet af, verontschuldigt zich voor dodental protest | Politiek...

Peru-president treedt niet af, verontschuldigt zich voor dodental protest | Politiek nieuws

11
0

Meer dan 40 mensen zijn omgekomen en honderden anderen zijn gewond geraakt bij protesten die Peru sinds december op zijn kop hebben gezet.

De Peruaanse president Dina Boluarte heeft haar excuses aangeboden tientallen doden bij protesten die de afgelopen weken in het hele land zijn uitgebroken, maar erop stonden dat ze niet zou aftreden.

Boluarte sprak tot de natie in een nachtelijke toespraak op vrijdag klaagde over het geweld dat heeft doodde meer dan 40 mensen sinds december – voornamelijk demonstranten tijdens botsingen met veiligheidstroepen, maar ook een politieagent levend verbrand in een voertuig – en honderden politieagenten en demonstranten gewond.

“Sommige stemmen die afkomstig zijn van de gewelddadige en radicale facties vragen om mijn ontslag, waardoor de bevolking wordt uitgelokt tot chaos, wanorde en vernietiging”, zei Boluarte in de toespraak.

“Ik zal niet aftreden. Mijn verbintenis is met Peru,” zei ze.

“Ik kan niet stoppen met het herhalen van mijn spijt over de dood van Peruanen bij deze protesten”, zei ze.

“Mijn excuses voor deze situatie.”

Sindsdien hebben protesten de Zuid-Amerikaanse natie in haar greep oud-president Pedro Castillo werd in december uit zijn ambt ontheven en vastgehouden nadat hij had geprobeerd het Congres illegaal te ontbinden. Hij werd in de functie van president vervangen door Boluarte, die vice-president was.

Boluarte verwierp ook de mogelijkheid om een ​​constitutionele vergadering bijeen te roepen, zoals geëist door demonstranten, wijzend op de moeilijkheden die Peru’s buurland Chili heeft gehad bij het opstellen en goedkeuren van een nieuwe grondwet.

“Dat kan niet van de ene op de andere dag gebeuren”, zei ze.

Aanhangers van de voormalige president marcheerden en barricadeerden wekenlang de straten in het hele land en eisten nieuwe verkiezingen en het aftreden van Boluarte.

Eerder op vrijdag maakte de politie de arrestatie bekend van Rocio Leandro, een vakbondsleider uit de zuid-centrale Ayacucho-regio met vermeende banden met maoïstische rebellen, die ervan wordt beschuldigd de protesten te financieren en demonstranten te rekruteren.

Politiewoordvoerder Oscar Arriola beweerde dat de arrestatie van Leandro bewees dat overblijfselen van de maoïstische rebellen van Lichtend Pad bij de protesten betrokken waren. Arriola beweerde dat Leandro een voormalig lid van Lichtend Pad was, bekend als “Kameraad Cusi”.

Autoriteiten meldden dat demonstranten wegversperringen blijven opzetten in 10 van de 25 departementen van het land. Donderdag sloten de autoriteiten lucht- en spoorverbindingen naar het beroemde Peru Toeristische trekpleister Machu Picchu voor de tweede dag toen protesten oplaaien die leidden tot botsingen met de politie.

Verschillende regionale gouverneurs en beroepsverenigingen, waaronder advocaten en leraren, hebben zich aangesloten bij de oproepen aan Boluarte om af te treden.

Oppositiewetgever Susel Paredes vertelde de lokale radio dat de tijd dringt voor Boluarte en dat het aftreden van minister van Arbeid Eduardo Garcia op donderdag “het begin van het einde” was voor de president.

Twee andere ministers traden vrijdag af, waarbij het hoofd van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Victor Rojas, en het hoofd van het ministerie van Vrouwen, Grecia Rojas, onmiddellijk werden vervangen door respectievelijk de gepensioneerde generaals Vicente Romero en Nancy Tolentino tijdens een beëdiging. ceremonie met Boluarte.

Peru is de afgelopen jaren geteisterd door politieke instabiliteit. De 60-jarige Boluarte is de zesde president in vijf jaar tijd.

Castillo, die tijdens zijn ambtstermijn in verschillende fraudezaken werd onderzocht, is voor 18 maanden in hechtenis genomen op beschuldiging van rebellie.

Previous articleSchoolmedewerker Maryland e-mailde ‘onbedoeld’ seksueel getinte foto’s naar alle studenten
Next articleHulpsheriff van Riverside County dood na vuurgevecht in Lake Elsinore twee weken nadat een andere hulpsheriff werd gedood

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.