Home World Peru roept de noodtoestand uit in Lima na protesten | Nieuws

Peru roept de noodtoestand uit in Lima na protesten | Nieuws

14
0

Er zijn protesten tegen president Boluarte geweest sinds Castillo in december uit zijn ambt werd ontheven en vastgehouden.

De regering van Peru heeft de noodtoestand uitgeroepen in de hoofdstad Lima en drie andere regio’s na protesten waarbij de afgelopen weken minstens 42 doden vielen.

De maatregel, laat op zaterdag aangekondigd en van kracht voor 30 dagen, machtigt het leger om in te grijpen om de orde te handhaven en schort verschillende grondwettelijke rechten op, zoals bewegingsvrijheid en vergadering.

Protesten tegen president Dina Boluarte hebben sindsdien de Zuid-Amerikaanse natie in haar greep linkse ex-president Pedro Castillo werd in december uit zijn ambt ontheven en vastgehouden nadat hij had geprobeerd het Congres illegaal te ontbinden.

Hij werd in de functie van president vervangen door Boluarte, die vice-president was.

Aanhangers van Castillo hebben wekenlang door het hele land gemarcherd en straten gebarricadeerd, eisend dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden en dat Boluarte aftreedt.

Oproerpolitie botst met demonstranten tegen de regering
Demonstranten helpen een man die gewond is geraakt tijdens protesten nabij het vliegveld van Juliaca in Peru [Hugo Courotto/Reuters]

Donderdag sloten de autoriteiten lucht- en spoorverbindingen naar het beroemde Peru Toeristische trekpleister Machu Picchu terwijl de protesten laaiden op, wat leidde tot botsingen tussen politie en demonstranten.

Terwijl Boluarte heeft zich verontschuldigd vanwege het geweld drong de 60-jarige vrijdag erop aan dat ze niet zou aftreden te midden van de onrust, en verwierp de mogelijkheid om een ​​constitutionele vergadering bijeen te roepen, zoals geëist door demonstranten – wijzend op de moeilijkheden die Peru’s buurland Chili heeft gehad bij het opstellen en goedkeuren van een nieuwe grondwet.

Castillo, die tijdens zijn ambtstermijn in verschillende fraudezaken werd onderzocht, is voor 18 maanden in hechtenis genomen op beschuldiging van rebellie.

Peru is de afgelopen jaren geteisterd door politieke instabiliteit. De 60-jarige Boluarte is de zesde president in vijf jaar tijd.

Previous articleVerdachte van gewapende overval in Texas, beschuldigd van het doden van een hond tijdens een, samen met oudere broer gearresteerd
Next articleDems zwijgen nog steeds na de laatste partij geheime documenten gevonden in het huis van Biden in Delaware

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.