Home World Reporter’s Notebook: ‘Schurken’ afschudden, waar ze ook zijn

Reporter’s Notebook: ‘Schurken’ afschudden, waar ze ook zijn

3
0

Er was een beroemde acteur voor nodig die ooit een Russische soldaat speelde in een populaire film Russische Doema uit. Toen Artur Smolyaninov tegen “Novaya Gazeta Europe” zei dat hij aan Oekraïense zijde zou vechten als hij zich bij de oorlog moest voegen, werden er snel plannen gemaakt om diegenen te straffen die net als Smolyaninov Rusland zijn ontvlucht en kritiek van buitenaf binnenkrijgen.

Vyacheslav Volodin, voorzitter van het lagerhuis van de Doema, sprak met Telegram, noemde mensen als Smolyaninov “schurken” en heeft voorgesteld het Russische wetboek van strafrecht te wijzigen om de staat in staat te stellen eigendommen af ​​te pakken van Russen die “comfortabel” in het buitenland leven.

Maar voor vele van de honderdduizenden die dat wel hebben gevlucht uit Rusland, inclusief journalisten die moesten vertrekken of de gevangenis in moesten gaan omdat ze de waarheid vertelden, was hun haastig geïmproviseerde ballingschap niet bepaald comfortabel. Ze lieten huizen en familie voor onbepaalde tijd achter en omdat hun land aan de verkeerde kant van deze oorlog staat, voelen ze zich niet altijd welkom in hun nieuwe huizen. De situatie voor hen zal echter erger worden als er wordt opgetreden tegen een andere strafmaatregel die wordt besproken. Het volledig annuleren van hun Russische staatsburgerschap.

De Russische president Vladimir Poetin.

De Russische president Vladimir Poetin.
(Alexander Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Foto via AP)

RUSSISCHE SOLDATEN HERINNEREN OORLOGSWREDEN IN NIEUWE DOCUMENTAIRE

“Het afnemen van het Russische staatsburgerschap zou wel eens een heel zware klap kunnen zijn, omdat we tegenwoordig nog steeds wat documenten nodig hebben”, zegt Andrei Soldatov, een verbannen veiligheidsdienstexpert en auteur van het boek “The Compatriots”, over hoe Russische dissidente emigranten zijn opgejaagd. na verloop van tijd. “En politiek asiel aanvragen is een heel moeilijk proces. Veel van mijn vrienden, journalisten en activisten, willen geen politiek asiel aanvragen omdat ze actief willen blijven. Als je solliciteert, kun je niet werken.”

Nog huiveringwekkender, zegt Soldatov, is het feit dat er zelfs is gedreigd om achter bannelingen aan te gaan, waar ze zich ook bevinden.

“We hebben een voormalige Russische president, Dmitri Medvedev, nu plaatsvervangend hoofd van de veiligheidsraad, die voorstelt doodseskaders te sturen naar Russische bannelingen die politiek actief blijven. En hij zei dat heel openlijk, wat een nieuw dieptepunt was voor de Russische staat.’ In feite was het een verhulde verwijzing die Soldatov en anderen als een dodelijke bedreiging hebben opgevat. Medvedev, die eerder deze maand ook naar Telegram ging, zei: ‘Laat we herinneren ons de ervaring van de ‘Grote Patriottische Oorlog’ (zoals de Tweede Wereldoorlog gewoonlijk wordt genoemd in Rusland.) In tijden van oorlog waren er altijd speciale regels. En stille groepen van onberispelijk onopvallende mensen die ze effectief uitvoeren.”

NOTITIEBOEKJE VAN DE REPORTER: RUSLAND BETALEN VOOR DE INVASIE VAN OEKRAÏNE

De Russische president Dmitry Medvedev spreekt op de Russische Raad Internationale Zaken in Moskou op 23 maart 2012.

De Russische president Dmitry Medvedev spreekt op de Russische Raad Internationale Zaken in Moskou op 23 maart 2012.
(AP)

Dat meldt het persbureau TASS Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov een cryptische opmerking maken over het lot van ballingen. “Het zijn allemaal onze burgers, allemaal in gelijke mate, en ze kunnen allemaal verschillende redenen hebben om te vertrekken. Dit is een heel moeilijk onderwerp.”

Het is niet duidelijk of deze strafvoorstellen zullen worden uitgevoerd, maar er is een sterke boodschap afgegeven. Ik vroeg Soldatov waarom de Russische regering, die al vroeg in de oorlog had gesproken over het zuiveren van “uitschot” en “verraders”, niet tevreden was met de ruggesteun van de honderdduizenden die tegen de oorlog zijn en zijn vertrokken? Waarom de noodzaak om te proberen degenen die er niet meer zijn te straffen?

“Het gaat om verschillende dingen,” zei Soldatov. “Ten eerste zien we dat mensen in het land sterk afhankelijk zijn van de informatie die van buitenaf wordt verstrekt, als ze de waarheid willen weten, en dat is een interessante en dramatische verandering. De eerste keer in de geschiedenis hebben mensen in Rusland vertrouwen op de informatie van Russische journalisten die nu in ballingschap zijn.

Russische politieagenten houden een demonstrant vast die protesteert tegen mobilisatie in St. Petersburg, Rusland, zaterdag 24 september 2022.

Russische politieagenten houden een demonstrant vast die protesteert tegen mobilisatie in St. Petersburg, Rusland, zaterdag 24 september 2022.
(AP foto)

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

“Maar het gaat ook over iets anders. Als het Kremlin zich in een moeilijke positie bevindt, hebben ze de neiging om naar het verleden te kijken om de methoden te vinden die werkten. En tegenwoordig gaat het meer en meer over de tijd van Stalin. Ze geloven echt dat onder Stalin de geheime diensten waren buitengewoon effectief.”

Previous articleZac Taylor van Bengals verontschuldigt zich sarcastisch voor het verpesten van noodplannen: ‘We blijven het verpesten’
Next articleCongress to return to DC with renewed focus on Biden admin investigations

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.