Home World Rijkste 1% verovert tweederde van 42 biljoen dollar aan nieuwe rijkdom: Oxfam...

Rijkste 1% verovert tweederde van 42 biljoen dollar aan nieuwe rijkdom: Oxfam | Zaken en economie

7
0

Liefdadigheid roept op tot meer belastingen voor de rijken terwijl het World Economic Forum bijeenkomt voor de jaarlijkse bijeenkomst in Davos, Zwitserland.

De top 1 procent van de wereld heeft bijna tweederde van de $ 42 biljoen aan nieuwe rijkdom verworven die sinds 2020 is gecreëerd, zegt Oxfam in een nieuw rapport dat is uitgebracht ter gelegenheid van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

Het aandeel was bijna twee keer zoveel geld als het bedrag dat de armste 99 procent van de wereldbevolking verdiende, volgens Oxfam’s rapport ‘Survival of the Richest’ dat maandag werd vrijgegeven.

Het fortuin van miljardairs stijgt met $ 2,7 miljard per dag, terwijl minstens 1,7 miljard werknemers nu in landen wonen waar de inflatie sneller is dan de lonen, aldus het rapport.

Tegelijkertijd woont de helft van de miljardairs in de wereld in landen zonder successierechten voor directe nakomelingen, zei Oxfam, waardoor ze op schema liggen om 5 biljoen dollar door te geven aan hun erfgenamen, meer dan het bruto binnenlands product (bbp) van Afrika.

Oxfam zei dat een belasting van 5 procent op ‘s werelds multimiljonairs en miljardairs 1,7 biljoen dollar per jaar zou kunnen opleveren, genoeg om 2 miljard mensen uit de armoede te halen.

“Terwijl gewone mensen dagelijkse offers brengen aan essentiële zaken zoals voedsel, hebben de superrijken zelfs hun stoutste dromen overtroffen. Slechts twee jaar later wordt dit decennium het beste tot nu toe voor miljardairs – een brullende jaren ’20 voor de rijkste ter wereld’, zegt Gabriela Bucher, uitvoerend directeur van Oxfam International.

“Het belasten van de superrijken en grote bedrijven is de deur uit de overlappende crises van vandaag. Het wordt tijd dat we de handige mythe doorbreken dat belastingverlagingen voor de rijksten ertoe leiden dat hun rijkdom op de een of andere manier ‘doorsijpelt’ naar alle anderen. Veertig jaar belastingverlagingen voor de superrijken hebben aangetoond dat een opkomend tij niet alle schepen optilt, alleen de superjachten.”

De jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, brengt mondiale zakelijke en politieke leiders samen om te discussiëren politieke en economische kwesties van mondiaal belang.

De top, die van maandag tot en met vrijdag plaatsvindt, zal worden bijgewoond door 52 staatshoofden en bijna 600 CEO’s.

Previous articleBurgemeester Adams van de democraat NYC roept de federale regering op om een ​​proactievere rol te spelen bij het beveiligen van de grens
Next articleChinese militaire vliegtuigen komen het luchtruim van Taiwan binnen, minstens de zevende keer in de afgelopen week, zegt het ministerie van Defensie

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.