Home World ROTTING IN DUBAI: Familie van Amerikaan gevangen in de VAE zegt dat...

ROTTING IN DUBAI: Familie van Amerikaan gevangen in de VAE zegt dat de VS hem in de steek hebben gelaten voor Brittney Griner

15
0

Zack Shahin is 15 jaar lang rot – letterlijk rot – in een gevangenis in Dubai.

In de betonnen cel die de Amerikaanse burger deelt met 60 andere gevangenen branden altijd de felle tl-lampen. De luidruchtige airconditioner draait 24 uur per dag. De lucht is vochtig, koud en ruikt naar rottend vlees.

Zack slaapt op een plastic matras met een vuile deken en in kleding die nog nooit gewassen is. Gevangenen worden zelden uit hun cel gelaten.

Zijn familie houdt zijn onschuld staande.

Maar Zack – ziek, slaapgebrek en uitgehongerd – verloor jaren geleden de wil om te leven.

FAMILIE VAN STERVENDE AMERIKAAN GEVANGEN IN DUBAI PLEIT OM GENADE:

BEKIJK HIER MEER FOX NEWS DIGITALE ORIGINELEN

“Hij is aan het rotten”, vertelde Martin Lonergan, een Britse activist die Zack in de gevangenis ontmoette, aan Fox News. “Als je je kunt voorstellen dat een man sterft omdat hij aan het rotten is… ze snijden stukjes Zack weg en hij sterft terwijl hij probeert de infectie te bestrijden.”

Bijna drie maanden geleden werd de toestand van Zack zo slecht dat hij er naar toe moest een ziekenhuis in Dubai waar hij meerdere mislukte operaties onderging.

In een laatste poging om Zack naar huis te krijgen, diende zijn familie op 23 november genadebrieven in bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Emiraten op 6 december.

De Shahins wisten het niet, maar de VS onderhandelden tegelijkertijd over de vrijlating van WNBA-ster Brittney Grinerdie de VAE hielp faciliteren.

“Ze hebben ons volledig in de steek gelaten … ze hebben ons volledig aan de kant geduwd”, vertelde Ramy Shahin, de zoon van Zack, aan Fox News. “Misschien zijn we niet nieuwswaardig genoeg voor hen – we zijn niet beroemd, we zijn maar een gewone familie – en hebben ze ons gewoon verlaten.”

‘Ze hebben hem gewoon neergehaald’

Zack, een Libanees die op zijn vijfde naar Texas verhuisde, werkte als Pepsi-vrachtwagenchauffeur in Houston. Uiteindelijk werkte hij zich op tot leidinggevende bij het bedrijf.

In 2004 werd Zack aangeworven naar de VAE door Mohammed Khalfan bin Kharbash, de minister van financiën van het land en voorzitter van de Dubai Islamic Bank. Hij werd CEO van een vastgoedontwikkelingsbedrijf dat eigendom was van de bank, Deyaar. In de daaropvolgende vier jaar werd het particuliere bedrijf van $ 5 miljoen een beursgenoteerd bedrijf van $ 1,5 miljard en het op één na grootste beursgenoteerde vastgoedbedrijf op de Dubai Stock Exchange.

Maar toen de heerser van Dubai in 2006 stierf, overspoelden de politieke gevolgen bin Kharbash en volgens zijn familie het succes van Zack verstoorde. Begin maart 2008 nam hij ontslag bij Deyaar.

Op 23 maart werd Zack, toen 43, bijeengeroepen voor een controlevergadering. Daar werd hij ontvoerd door de staatsveiligheid, zei de familie van Zack. Na 17 dagen in eenzame opsluiting werd hij naar het politiebureau gebracht en gearresteerd op beschuldiging van fraude, verduistering en andere financiële misdaden – misdaden die volgens zijn familie vals en politiek gemotiveerd zijn.

Zack Shahin, 59, zit al 15 jaar illegaal vast in een gevangenis in Dubai voor misdaden die hij niet heeft begaan, zei zijn familie.

Zack Shahin, 59, zit al 15 jaar illegaal vast in een gevangenis in Dubai voor misdaden die hij niet heeft begaan, zei zijn familie.
(Met dank aan de familie Shahin)

BIDEN VERZEKERT BRITTNEY GRINERS VROUW ONS WERKT AAN HAAR VRIJGAVE UIT RUSLAND ‘ZO SNEL MOGELIJK’

Zijn familie zei dat hij 13 maanden werd vastgehouden voordat er formele aanklachten tegen hem werden ingediend. Naast een kortstondige vrijlating op borgtocht, bracht Zack de volgende negen jaar door in de gevangenis voordat hij uiteindelijk overtuigd werd in 2017. Hij werd veroordeeld tot 49 jaar, exclusief uitgezeten tijd.

Zijn familie houdt vol dat hij onschuldig is. De vier grote wereldwijde accountantskantoren controleerden Deyaar voor de jaren dat Zack CEO was en vonden geen financiële verliezen of bewijzen daarvan de financiële misdaden hij werd beschuldigd van, volgens de Shahins.

“Mijn vader is maar een gewone Amerikaan die hard begon te werken om naam te maken”, vertelde Ramy aan Fox News. “Hij nam dit kleine vastgoedbedrijf en maakte het tot wat het werd en bouwde zoveel van waar Dubai om bekend staat. En toen haalden ze hem gewoon neer.”

‘Mijn vader heeft geen hoop’

Nu 58, is Zack de langstzittende Amerikaanse witteboordengevangene in het buitenland, volgens Detained International, een Britse organisatie die pro bono juridische diensten verleent aan gevangenen.

Verschillende organisaties, waaronder Human Rights Watch, Detained International en de James W. Foley Legacy Foundation, hebben geprobeerd het bewustzijn te vergroten van Zack’s gevangenschap door de jaren heen, maar hebben geen reactie gekregen van de Amerikaanse regering.

‘Ik blijf vechten tot hij vrijkomt,’ zei Ramy. “En als ik faal, dan zij het zo. Maar ik laat dit nooit los.”

Zack's mentale en fysieke gezondheid is enorm verslechterd in de gevangenis.  Zijn familie zei dat hij het niet lang meer zal overleven.

Zack’s mentale en fysieke gezondheid is enorm verslechterd in de gevangenis. Zijn familie zei dat hij het niet lang meer zal overleven.
(Met dank aan de familie Shahin)

Zack lijdt aan tal van gezondheidsproblemen, waaronder een infectie in zijn longen en rottend vlees en huidzweren. De Shahins vermoeden dat zijn toestand erger is dan ze weten, aangezien ze zijn medische gegevens nooit hebben gezien.

Lonergan, de Brit die Zack in de gevangenis ontmoette, vergeleek de gevangenis met een kerker.

“Het is waar je wordt weggeduwd om te worden vergeten,” zei hij.

RUSLAND BEVRIJDT GEVANGEN AMERIKAANSE MARINE TREVOR REED IN RUIL VOOR VEROORDEELDE RUSSISCHE DRUGSHANDELAAR

Lonergan, die voor Detained International werkt, zat vanaf 2020 10 maanden samen met Zack in de gevangenis. Hij zag de Amerikaan voor het eerst door de tralies van zijn eigen cel aan de andere kant van de gang. Ondanks de ernst van Zack’s fysieke kwalen, zei Lonergan dat zijn geestelijke gezondheid “veel, veel erger” is.

“Ik heb gesprekken met Zack gehad, en er zijn momenten waarop je een sprankje licht in zijn ogen kunt zien als hij over zijn verhaal praat,” zei Lonergan. “Het meeste van wat ik heb ontdekt, is afkomstig uit onderzoek toen ik vrijkwam.”

“Ik heb in mijn leven nog nooit zo’n onrechtvaardigheid meegemaakt”, voegde hij eraan toe.

De Shahins hadden enige hoop na president Biden een uitvoeringsbesluit getekend in juli ter ondersteuning van een bestaande wet op het herstel van gijzelaars. Het droeg Amerikaanse agentschappen op om meer te communiceren met families van Amerikanen die onwettig in het buitenland werden vastgehouden en hun ontvoerders sancties te laten ondergaan.

Martin Lonergan, die samen met Zack 279 dagen in de gevangenis van Dubai doorbracht, zei dat hij een derde van zijn lichaamsgewicht verloor en een hartaandoening kreeg als gevolg van de onmenselijke omstandigheden.

Martin Lonergan, die samen met Zack 279 dagen in de gevangenis van Dubai doorbracht, zei dat hij een derde van zijn lichaamsgewicht verloor en een hartaandoening kreeg als gevolg van de onmenselijke omstandigheden.
(Met dank aan Martin Lonergan)

Hun verzoek om pleitbezorging voor Zack onder de wet, de Levinson Act, werd echter binnen vijf dagen afgewezen.

“Ik denk dat de regering-Biden en het ministerie van Buitenlandse Zaken naar onze zaak moeten kijken en deze met wat meer respect moeten behandelen”, zei Ramy tegen Fox News. “Want dat hebben we niet eens gekregen.”

Ramy was 14 toen zijn vader in de gevangenis zat. Nu 30, spreekt hij om de paar dagen met zijn vader aan de telefoon.

‘Mijn vader heeft geen hoop’, zei hij. “Het doet me elke keer pijn als ik met hem praat, omdat hij lang geleden de hoop heeft verloren. Hij is een omhulsel van wat hij vroeger was.”

Het nieuws over zijn toestand bracht de familie van Zack ertoe om nog een laatste smeekbede om genade te doen de koninklijke familie van de VAE.

MARC FOGEL: FAMILIE VAN AMERIKAANSE MAN DIE IN RUSLAND IS GEDETAILLEERD, BESMEET BIDEN, BLINKEN OM HEM TOE TEVOEGEN AAN BRITNEY GRINER DEAL

“Het enige wat we willen is genade”, vertelde Zack’s schoonzus, Aida Dagher, aan Fox News. ‘Laat iemand verhuizen, alstublieft. Laat deze man naar het medisch centrum in Houston vliegen, dicht bij zijn familie, waar hij kan krijgen wat er nog van zijn leven over is.’

Zack's zoon Ramy zei dat de hele familie stil is "gebroken" over de gevangenschap van hun vader.

Zack’s zoon Ramy zei dat de hele familie nog steeds “gebroken” is over de gevangenschap van hun vader.
(Met dank aan de familie Shahin)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken herhaaldelijk de Shahins gevraagd om de retoriek in hun genadebrieven af ​​te zwakken, e-mails aan Fox News laten zien. Twee dagen nadat de brieven waren verzonden, brak het nieuws rond de betrokkenheid van de VAE bij de vrijlating van Griner.

“De situatie van mijn vader was een ongemak voor de VS”, vertelde Ramy aan Fox News. “Toen ze samenwerkten met de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland om te onderhandelen over de vrijlating van Brittney Griner, heb ik het gevoel dat ze dachten: ‘Laten we het niet hebben over Zack Shahin terwijl we eraan werken om haar vrij te krijgen, want dan gaat het misschien niet goed met hen.'”

“Om de brieven terug te laten komen en dagen en weken te laten liggen terwijl de VAE Amerika duidelijk hielp bij de onderhandelingen over de vrijlating van Brittney Griner – het is duidelijk dat de afdeling de VAE tijdens dit diplomatieke proces niet tegen zich in het harnas wilde jagen”, zei Lonergan.

De familie zei ook dat de nauwe relatie tussen de VS en de VAE de VS verder ontmoedigt om voor Zack te pleiten.

Zack Shahin heeft nog een straf van meer dan 40 jaar te gaan.  Zijn familie zei dat ze niet verwachten dat hij de komende weken zal overleven.

Zack Shahin heeft nog een straf van meer dan 40 jaar te gaan. Zijn familie zei dat ze niet verwachten dat hij de komende weken zal overleven.
(Met dank aan de familie Shahin)

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde Fox News dat ze regelmatig contact hebben met de Shahins en Zack’s zaak zullen blijven volgen en “alle nodige consulaire bijstand zullen verlenen”.

“We hebben geen grotere prioriteit dan de veiligheid van Amerikaanse burgers in het buitenland”, aldus de woordvoerder. “We nemen onze inzet om Amerikaanse burgers in het buitenland bij te staan ​​serieus en bieden alle passende hulp.”

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Na 15 jaar en drie presidentiële administraties met weinig tot geen actie wordt de familie nog steeds elke dag geplaagd door de afwezigheid van Zack.

“We zijn allemaal gebroken,” zei Ramy. “Ik kijk naar mijn moeder, en ze is gewoon hol … ze kan niet functioneren.”

“Ik probeer een front op te zetten en sterk te zijn voor mijn familie en mijn vader, maar ik heb het gevoel dat ik een deel van mezelf ben kwijtgeraakt toen hij daar naar binnen ging”, voegde hij eraan toe.

Om het volledige interview met Ramy, Lonergan en Dagher te bekijken, Klik hier.

Previous articleIllegale voortvluchtige immigranten gezocht voor moord en mensenhandel gedeporteerd door ICE
Next articleSchoolmedewerker Maryland e-mailde ‘onbedoeld’ seksueel getinte foto’s naar alle studenten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.