Home Latest Headlines Sri Lanka boekt vooruitgang met schuldsanering en moet tegen 2027 28 miljard...

Sri Lanka boekt vooruitgang met schuldsanering en moet tegen 2027 28 miljard dollar aan buitenlandse schuld terugbetalen

5
0

Het hoofd van de centrale bank van Sri Lanka, dat door schulden geteisterd is, zei woensdag dat het land goede vooruitgang boekt in de gesprekken met zijn schuldeisers om financiële zekerheid te krijgen voor schuldsanering, een belangrijke stap in de richting van het voltooien van een reddingsplan van het Internationaal Monetair Fonds.

Sri Lanka is failliet en heeft de aflossing van zijn buitenlandse schuld van $ 51 miljard opgeschort, waarvan $ 28 miljard tegen 2027 moet zijn terugbetaald.

Het heeft een voorlopig akkoord bereikt met het IMF over een reddingspakket van 2,9 miljard dollar voor een periode van vier jaar. De voltooiing ervan hangt af van toezeggingen over schuldsanering door schuldeisers, waaronder China, India en de Club van Parijs, een groepering van grote schuldeisers.

India kondigde vorige week aan dat het de verzekering heeft gegeven aan het IMF om het reddingsplan te vergemakkelijken. India heeft 4,4 miljard dollar aan officieel krediet verstrekt aan Sri Lanka, met uitzondering van andere vormen van leningen.

SRI LANKA PRESIDENT VLUCHT LAND, DEMONSTREERDERS BEstormEN HET KANTOOR VAN DE PRIME MINISTER ALS DE NOODSTAAT WORDT VERKLAARD

“Andere bilaterale schuldeisers, Club van Parijs, China en kleine bilaterale schuldeisers zijn bezig financiële garanties af te geven’, zei de gouverneur van de Sri Lankaanse centrale bank, Nandalal Weerasinghe.

Het “proces boekt zeer goede vooruitgang”, zei Weerasinghe tegen verslaggevers op zijn kantoor, en zei dat het land hoopt “de nodige financiële garanties te ontvangen van al onze schuldeisers in een zeer korte periode”.

Sri Lanka leende de afgelopen tien jaar zwaar van China voor infrastructuurprojecten, waaronder een zeehaven, een luchthaven en een stad die wordt gebouwd op drooggelegd land. De projecten leverden niet genoeg inkomsten op om de leningen te betalen, een factor in de economische ellende van Sri Lanka.

De gouverneur van de Sri Lankaanse centrale bank, Nandalal Weerasinghe, spreekt tijdens een mediabriefing in Colombo, Sri Lanka, op 8 april 2022. De chef van de centrale bank van Sri Lanka zei op 25 januari 2023 dat het land goede vorderingen maakt in de gesprekken over schuldsanering.

De gouverneur van de Sri Lankaanse centrale bank, Nandalal Weerasinghe, spreekt tijdens een mediabriefing in Colombo, Sri Lanka, op 8 april 2022. De chef van de centrale bank van Sri Lanka zei op 25 januari 2023 dat het land goede vorderingen maakt in de gesprekken over schuldsanering.
(AP Foto/Eranga Jayawardena, Bestand)

China is goed voor ongeveer 10% van de leningen van Sri Lanka, na Japan en de Aziatische Ontwikkelingsbank. Haar instemming met de herstructurering van haar leningen is echter cruciaal.

PRESIDENT VAN SRI LANKA GEBLOKKEERD DOOR PERSONEEL VAN DE LUCHTHAVEN TIJDENS POGING OM HET LAND TE VLUCHTEN NA EEN INBRAAK VAN DEMONSTREERDERS

De economische crisis in Sri Lanka en de daaruit voortvloeiende tekorten aan voedsel, medicijnen, brandstof en kookgas leidden vorig jaar tot rellen, waardoor de president gedwongen werd het land te ontvluchten en later af te treden.

Sri Lanka heeft sindsdien enige tekenen van vooruitgang laten zien, waarbij de tekorten zijn verminderd en de dagelijkse functies zijn hersteld. De dagelijkse stroomonderbrekingen gaan echter door als gevolg van brandstoftekorten en de regering worstelt om geld te vinden om de salarissen van overheidspersoneel te betalen en andere administratieve functies uit te voeren.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Het kondigde deze maand aan dat het dit jaar 6% bezuinigt op de begrotingen van elk ministerie en is van plan dit ook te doen het leger verkleinen, dat door een lange burgeroorlog was uitgegroeid tot meer dan 200.000 man personeel. De regering is van plan de omvang van het leger tegen 2030 met bijna de helft te verminderen.

Previous articleMcCarthy gets heated with reporter: ‘You don’t get to determine whether I answer a question’
Next articleAbrams and Leopard tanks: Why are they important to Ukraine? | Russia-Ukraine war News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.