Home Politics Team dat door Trump geclassificeerde documenten onderzoekt, omvat doorgewinterde DOJ-functionarissen die zijn...

Team dat door Trump geclassificeerde documenten onderzoekt, omvat doorgewinterde DOJ-functionarissen die zijn beste bondgenoten hebben vervolgd

6
0

Speciaal aanklager Jack Smith leidt het onderzoek naar geclassificeerde records gehouden in het huis van voormalig president Trump in Mar-a-Lago, en zijn team van onderzoekers bestaat uit doorgewinterde DOJ-functionarissen, van wie sommigen betrokken waren bij de vervolging van verschillende van de naaste bondgenoten van de voormalige opperbevelhebber.

Procureur-generaal Merrick Garland benoemde Smith in november tot speciale raadsman om het gehele strafrechtelijke onderzoek naar het vasthouden van presidentiële gegevens, inclusief geheime documenten, gehouden in het Mar-a-Lago-huis van Trump in Palm Beach, Florida.

Smith is een voormalig assistent-advocaat van de VS en hoofd van de sectie openbare integriteit van het DOJ. Voordat hij tot speciale raadsman werd benoemd, was Smith sinds 2018 aanklager bij het Internationaal Strafhof, belast met het onderzoeken en berechten van oorlogsmisdaden in Kosovo.

EXCLUSIEF: TRUMP ZEGT DAT HIJ ‘NIET DEELNEEMT’ AAN SPECIAAL ADVISEURSONDERZOEK, SLAMS ALS ‘SLECHTSTE POLITICISERING VAN RECHTVAARDIGING’

Jack Smith werd aangesteld als speciale raadsman die twee grote Trump-onderzoeken onderzoekt.

Jack Smith werd aangesteld als speciale raadsman die twee grote Trump-onderzoeken onderzoekt.
(Justitie)

Smith heeft sinds zijn aanstelling in november een team van ervaren DOJ-aanklagers opgebouwd.

Fox News heeft vernomen dat de man die een groot deel van het onderzoek leidt, advocaat Jay Bratt is, het hoofd van de afdeling Contraspionage en Exportcontrole van de National Security Division van het ministerie van Justitie.

Bratt was betrokken bij de beslissing om de voormalige campagnevoorzitter van Trump aan te stellen Paul Manafort en voormalig Trump White House National Security Adviser Michael Flynn om zich te registreren onder de Foreign Agents Registration Act (FARA). FARA vereist dat iedereen die namens een buitenlandse overheid of entiteit lobbyt, zijn werk bij de Amerikaanse overheid registreert.

Op deze bestandsfoto van 27 juni 2019 arriveert Paul Manafort voor de rechtbank in New York.

Op deze bestandsfoto van 27 juni 2019 arriveert Paul Manafort voor de rechtbank in New York.
(AP Foto/Seth Wenig, Bestand)

Manafort pleitte uiteindelijk schuldig aan het plegen van verschillende financiële misdrijven, waaronder belastingfraude en het niet registreren onder FARA met betrekking tot zijn buitenlandse lobby namens Oekraïne. FARA-overtreding van Flynn had te maken met zijn omgang met Turkije.

Bratt is ook betrokken geweest bij verschillende zaken met betrekking tot de spionagewet, die Trump ervan wordt beschuldigd te hebben geschonden door het bewaren van bepaalde geheime documenten in Mar-a-Lago.

De FARA-schending van de voormalige nationale veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, hield verband met zijn omgang met Turkije.

De FARA-schending van de voormalige nationale veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, hield verband met zijn omgang met Turkije.
(Geassocieerde pers)

Fox News heeft ook vernomen dat JP Cooney, een beroepsaanklager van het US Attorney’s Office voor het District of Columbia, zich bij het team van de speciale aanklager heeft gevoegd.

Cooney was betrokken bij de vervolging van GOP-agent en Trump-bondgenoot Roger Stone. Stone werd in 2020 schuldig bevonden aan obstructie, geknoei met getuigen en het afleggen van valse verklaringen aan het Congres in beschuldigingen die voortkwamen uit de zaak van voormalig speciaal aanklager Robert Mueller. Rusland onderzoek.

WITTE HUIS WEIGERT TE ZEGGEN OF BIDEN ZOU ZIJN VOOR EEN INTERVIEW MET EEN SPECIALE ADVISEUR IN GECLASSIFICEERDE RECORDS SONDE

Cooney en andere federale aanklagers adviseerden een zware gevangenisstraf van zeven tot negen jaar voor Stone, alleen om leiding te geven aan het ministerie van Justitie – in het bijzonder toenmalig procureur-generaal Bill Barr — de openbare aanklagers terzijde schuiven en een lagere straf eisen.

Roger Stone, een langdurige politieke bondgenoot van president Trump, toont een kenmerkend overwinningsgebaar van Nixon wanneer hij vertrekt na een statusconferentie in de strafzaak tegen hem die door speciaal aanklager Robert Mueller is aangespannen bij de US District Court in Washington, 1 februari 2019.

Roger Stone, een langdurige politieke bondgenoot van president Trump, toont een kenmerkend overwinningsgebaar van Nixon wanneer hij vertrekt na een statusconferentie in de strafzaak tegen hem die door speciaal aanklager Robert Mueller is aangespannen bij de US District Court in Washington, 1 februari 2019.
(REUTERS/Jim Bourg)

Een federale rechter koos uiteindelijk de kant van Barr en zei dat de oorspronkelijke straf buitensporig was. Er werd vastgesteld dat Stone iets meer dan drie jaar zou dienen. Maar slechts enkele dagen voordat hij zich in de gevangenis zou melden, tekende Trump een uitvoerende gratieverlening, waardoor de straf werd omgezet.

FLASHBACK: RECHTER ERKENT DAT DOJ’S OORSPRONKELIJKE ROGER STONE ZINVOORSTEL BUITENGEWOON WAS

Een presidentiële gratie ontslaat een persoon volledig van de misdaad die hij of zij blijkt te hebben begaan. Een afkoop vermindert de straf of elimineert gevangenisstraf, maar laat de veroordeling staan.

Cooney was ook betrokken bij de vervolging van Steve Bannon, die diende als hoofdstrateeg en senior adviseur van het Witte Huis van Trump. Bannon werd aangeklaagd nadat hij een dagvaarding van de onderzoekscommissie van het Huis had getrotseerd 6 januari 2021 Rellen in het Capitool.

JP Cooney was ook betrokken bij de vervolging van Steve Bannon, die diende als hoofdstrateeg en senior adviseur van het Witte Huis van Trump.

JP Cooney was ook betrokken bij de vervolging van Steve Bannon, die diende als hoofdstrateeg en senior adviseur van het Witte Huis van Trump.
(Steven Hirsch/Pool)

Cooney maakte ook deel uit van het vervolgingsteam dat vaststelde dat het geen strafrechtelijke vervolging zou instellen tegen voormalig FBI-adjunct-directeur Andrew McCabe na een bijna twee jaar durend onderzoek naar beschuldigingen die in 2018 waren ingediend door de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie, die vond dat McCabe geen “openhartigheid” had toen ondervraagd over het doen van ongeoorloofde onthullingen of lekken naar de media.

Ook in het team van Smith zit Julie Edelstein, het plaatsvervangend hoofd van de afdeling Contraspionage en Exportcontrole van de National Security Division van het ministerie van Justitie. Edelstein werkt onder Bratt.

FLASHBACK: DOJ ZAL GEEN CRIMINELE AANSLAG AANLEGGEN TEGEN MCCABE

Sophia Brill, een advocaat voor nationale veiligheid in hoger beroep, en Brett Reynolds, een procesadvocaat voor de DOJ nationale veiligheidsafdeling die eerder diende als procesadvocaat voor de strafrechtelijke afdeling van het DOJ, maken ook deel uit van het team van Smith.

Het is onduidelijk wie er nog meer in het team van de speciale aanklager zit. Een woordvoerder van het bureau van de speciale aanklager weigerde commentaar te geven.

Voormalig president Trump

Voormalig president Trump
(AP Foto/Andrew Harnik, Bestand)

Het speciale raadsteam werd samengesteld maanden na een ongekende FBI-inval in het huis van de voormalige president. FBI-agenten hebben geheime documenten in beslag genomen, waaronder enkele die zijn gemarkeerd als topgeheim, volgens een bevelschrift en eigendomsbewijs. Het ministerie van Justitie stelt dat Trump onrechtmatig informatie over de nationale defensie bij hem thuis heeft bewaard.

TRUMP GERICHT: EEN BLIK OP DE ONDERZOEKEN BIJ DE VOORMALIGE PRESIDENT; VAN RUSLAND NAAR MAR-A-LAGO

De voormalige president en zijn team blijven de classificatie betwisten en geloven dat de informatie en documenten zijn vrijgegeven.

Bij zijn benoeming zei Smith dat hij van plan is “de toegewezen onderzoeken en eventuele vervolgingen die daaruit kunnen voortvloeien onafhankelijk en in de beste tradities van de Departement van Justitie.”

Trump, die aankondigde dat hij in 2024 president zal worden, vertelde Fox News Digital dat hij “niet zal deelnemen” aan het “oneerlijke” onderzoek van Smith, en noemde het “de ergste politisering van gerechtigheid in ons land”.

Op deze bestandsfoto van 29 mei 2019 spreekt speciaal aanklager Robert Mueller op het ministerie van Justitie in Washington over het Rusland-onderzoek.

Op deze bestandsfoto van 29 mei 2019 spreekt speciaal aanklager Robert Mueller op het ministerie van Justitie in Washington over het Rusland-onderzoek.
(AP Foto/Carolyn Kaster, Bestand)

Het presidentschap van Trump werd vertroebeld door het tweejarige speciale raadsonderzoek van Robert Mueller, dat concludeerde dat er geen bewijs was van criminele samenzwering of coördinatie tussen de Trump-campagne en Russische functionarissen tijdens de presidentsverkiezingen van 2016.

AG GARLAND NOEMT EEN SPECIALE ADVISEUR OM TRUMP TE ONDERZOEKEN OP MAR-A-LAGO-DOCUMENTEN, JAN. 6

Een andere speciale raadsman, de voormalige Amerikaanse advocaat Robert Hur, is ingeschakeld om het onderzoek te leiden naar het ongepast bewaren van geheime documenten door president Biden.

Geclassificeerde records werden gevonden in de kantoren van de denktank Penn Biden Center in Washington, DC en in het huis van de president in Wilmington, Delaware.

Het Witte Huis heeft beloofd mee te werken aan het onderzoek van de speciale aanklager.

Brianna Herlihy van Fox News heeft bijgedragen aan dit rapport.

Previous articleDeSantis scheldt Biden uit omdat hij Florida heeft laten opdrogen te midden van een golf van maritieme migranten
Next articleMedvedev waarschuwt voor nucleaire oorlog als Rusland in Oekraïne verslaat | Oorlogsnieuws Rusland-Oekraïne

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.