Home World Tientallen lichamen gevonden in massagraven in DR Congo | Nieuws

Tientallen lichamen gevonden in massagraven in DR Congo | Nieuws

8
0

VN-vredeshandhavers deden de ‘gruwelijke ontdekkingen’ nadat ze meldingen hadden ontvangen van aanvallen op burgers door een lokale gewapende groepering.

Vredeshandhavers in de Democratische Republiek Congo hebben massagraven ontdekt met de lichamen van 49 burgers na een reeks aanvallen die werden toegeschreven aan een lokale gewapende groepering.

Farhan Haq, plaatsvervangend woordvoerder van de Verenigde Naties, vertelde woensdag aan verslaggevers in New York dat de graven waren blootgelegd in twee dorpen in de noordoostelijke provincie Ituri, ongeveer 30 km ten oosten van de stad Bunia.

In totaal werden 42 slachtoffers, waaronder zes kinderen, ontdekt in een massagraf in het dorp Nyamamba, terwijl de lichamen van zeven andere mannen werden gevonden in een ander dorp, Mbogi, zei hij.

“Vredeshandhavers lanceerden een patrouille naar het gebied onmiddellijk nadat ze tijdens het weekend meldingen hadden ontvangen van aanvallen op burgers door de CODECO-milities. Dit is het moment waarop ze de gruwelijke ontdekkingen deden’, zei hij, verwijzend naar de gewapende groepering die bekend staat als de Coöperatie voor de Ontwikkeling van Congo.

Haq zei dat de VN opriep tot een onderzoek om vast te stellen of de massagraven en de aanslagen verband hielden.

Hij voegde eraan toe dat de regionale vredesoperatie van de VN, bekend als MONUSCO, “het Congolese rechtssysteem ondersteunde bij het onderzoeken van de aanslagen” en riep op “de daders voor het gerecht te brengen”.

Ituri, een onrustige provincie aan de grens met Oeganda, heeft de afgelopen weken te maken gehad met een golf van geweld, nadat de moord op een leraar van de Lendu-gemeenschap leidde tot vergeldingsaanvallen van CODECO, die beweert de etnische groep te vertegenwoordigen.

CODECO gaf de schuld aan de dood van de leraar aan een rivaliserende militie genaamd Zaïre, die beweert de Hema-etnische groep te vertegenwoordigen.

De Lendu- en Hema-gemeenschappen hebben een langdurige vete, die tussen 1999 en 2003 tot duizenden doden heeft geleid voordat een Europese vredesmacht tussenbeide kwam.

Haq waarschuwde woensdag voor een “aanzienlijke verslechtering van de veiligheidssituatie” in Ituri en zei dat sinds december ten minste 195 burgers zijn gedood, 68 gewond en 84 mensen zijn ontvoerd tijdens aanvallen die worden toegeschreven aan de CODECO- en Zaïre-milities.

Meer dan 1,5 miljoen mensen in de provincie Ituri zijn ook ontheemd door de gevechten, voegde hij eraan toe.

Previous articleBrian Walshe’s DNA gevonden op Tyvek-pak gevonden in afval, inclusief ijzerzaag, bijl: aanklagers
Next articleHet wetsontwerp van Utah wil geslachtsbevestigende operaties voor minderjarigen verbieden

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.