Home Latest Headlines Trump wijst tweede rechtszaak tegen New Yorkse procureur-generaal Letitia James vrijwillig af

Trump wijst tweede rechtszaak tegen New Yorkse procureur-generaal Letitia James vrijwillig af

4
0

Donald Trump trok dinsdag een tweede rechtszaak in tegen New Yorkse procureur-generaal Letitia James in verband met haar onderzoek naar de voormalige president en de zakelijke transacties van zijn familie.

De advocaten van Trump en het kantoor van James zijn het dinsdag eens geworden over een bepaling die een einde maakt aan een beroep dat had getracht de beslissing van een rechter om de rechtszaak af te wijzen ongedaan te maken.

De advocaat van Trump, Alina Habba, zei dat het beroep bij de federale rechtbank van Manhattan “vrijwillig is ingetrokken om strategische redenen”, aldus The Associated Press.

“Ik ben blij dat Donald Trump zijn beide lopende acties tegen mijn kantoor heeft ingetrokken”, zei James dinsdag in een verklaring. “Zoals we de hele tijd hebben laten zien, hebben we een legitieme rechtszaak tegen hem en zijn organisatie, en we kunnen niet worden gepest of ontmoedigd om het voort te zetten.”

GEORGIA DA VRAAGT RECHTER OM TRUMP CRIMINEEL SONDE-RAPPORT VERZEGELD TE HOUDEN, WAARUIT ZORGEN ZIJN VOOR ‘TOEKOMSTIGE GEDACHTEN’

New Yorkse procureur-generaal Letitia James spreekt tijdens een persconferentie op 21 september 2022 in New York.

New Yorkse procureur-generaal Letitia James spreekt tijdens een persconferentie op 21 september 2022 in New York.
(AP Photo/Brittainy Newman, bestand)

Trump, een Republikein, klaagde James, een Democraat, in december 2021 aan in een poging haar te beletten hem en zijn bedrijven te onderzoeken.

Trump klaagde James opnieuw aan in de nasleep van haar rechtszaak in september bewerend dat hij en zijn bedrijf, de Trump-organisatie, banken en anderen hebben misleid over de waarde van zijn activa, waaronder golfbanen en hotels die zijn naam dragen, in een praktijk die ze “The art of the steal” noemde – een draai aan de titel van zijn boek ‘The Art of the Deal’.

Troef vrijwillig ontslagen die rechtszaak vorige week nadat een federale rechter in Florida, Donald M. Middlebrooks, hem beschuldigde van een “patroon van misbruik van de rechtbanken” voor het indienen van frivole rechtszaken voor politieke doeleinden, waaronder wat volgens hem een ​​nep-rechtszaak was tegen Trump’s rivaal Hillary Clinton uit 2016 en anderen.

Middlebrooks had Trump en Habba beboet in dat geval bijna $ 1 miljoen. In een vonnis van 46 pagina’s dat donderdag is uitgegeven, schreef Middlebrooks dat Trump een “productieve en verfijnde procederende partij is die herhaaldelijk de rechtbanken gebruikt om wraak te nemen op politieke tegenstanders”, aldus The Washington Post.

“Hij is het meesterbrein van strategisch misbruik van het gerechtelijk proces, en hij kan niet worden gezien als een procederende partij die blindelings het advies van een advocaat opvolgt. Hij kende de impact van zijn acties heel goed”, aldus het vonnis, aldus de Post. “Als zodanig vind ik dat er sancties moeten worden opgelegd aan de heer Trump en zijn hoofdadvocaat, mevrouw Habba.”

In de sindsdien ingetrokken rechtszaak in Florida, en zoals ook vermeld in zijn zaak in New York, voerden de advocaten van Trump aan dat James “herhaaldelijk misbruik had gemaakt van haar positie als procureur-generaal van de staat New York om een ​​vendetta tegen president Trump na te streven”.

Voormalig president Donald Trump arriveert voor een oudejaarsfeest in Mar-a-Lago, in Palm Beach, Fla., 31 december 2022.

Voormalig president Donald Trump arriveert voor een oudejaarsfeest in Mar-a-Lago, in Palm Beach, Fla., 31 december 2022.
(AP Foto/Lynne Sladky, Bestand)

De zaak van James tegen Trump is in behandeling. Ze wil dat een rechter Trump een boete van 250 miljoen dollar oplegt en hem permanent verbiedt zaken te doen in de Empire State. Arthur Engoron, rechter van het Hooggerechtshof van New York, had gepland dat het proces in oktober zou beginnen, aldus de Post.

De Amerikaanse districtsrechter Brenda Sannes verwierp de oorspronkelijke rechtszaak van Trump tegen de procureur-generaal van New York in mei 2022, waardoor haar civiele onderzoek kon worden voortgezet. Sannes schreef destijds dat jurisprudentie federale rechters verbiedt zich te mengen in onderzoeken op staatsniveau en dat er geen bewijs was om zijn bewering te ondersteunen dat James hem uit politieke vijandigheid had aangevallen.

Trump is sindsdien teruggetrokken tweede rechtszaak, aangespannen in november, probeerde te voorkomen dat James enig toezicht zou houden op de familietrust die zijn bedrijf controleert. Trump diende die zaak aanvankelijk in bij de staatsrechtbank in Florida, maar die werd later doorverwezen naar de federale rechtbank.

Een zicht op Trump Tower in New York City op 13 januari 2023.

Een zicht op Trump Tower in New York City op 13 januari 2023.
(ANGELA WEISS/AFP via Getty Images)

De klacht van Trump in Florida herhaalde enkele claims van zijn afgewezen federale rechtszaak tegen haar, wat Middlebrooks irriteerde, die in een bevel van december schreef: “Deze rechtszaak heeft alle veelbetekenende tekenen dat ze zowel irritant als lichtzinnig is.”

In andere Trump-gerelateerde juridische ontwikkelingen deze week zeiden gerechtsfunctionarissen maandag dat de Trump-organisatie een boete van $ 1,6 miljoen heeft betaald als onderdeel van zijn veroordeling voor belastingfraude vorige maand in Manhattan voor het helpen van leidinggevenden bij het ontduiken van persoonlijke inkomstenbelasting op weelderige baanvoordelen.

Dinsdag hoorde een rechter in Georgië argumenten terwijl hij de openbare vrijgave afwoog van het eindrapport van een speciale grand jury over haar onderzoek naar de vraag of Trump en zijn bondgenoten de staatswet hebben overtreden door te proberen de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken. Fani Willis, officier van justitie van Fulton County, vroeg dat het rapport verzegeld zou blijven, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over “toekomstige beklaagden”.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Rechter Robert McBurney van het Hooggerechtshof van Fulton County was het ermee eens dat hij het rapport in ieder geval voorlopig privé zou houden.

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport.

Previous articleNational Archives blows off Republican oversight request for info on Biden classified documents
Next article5 bedste streamingenheder i 2023

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.