Home World Tunesië: Protesten tegen de regering vinden plaats op de verjaardag van de...

Tunesië: Protesten tegen de regering vinden plaats op de verjaardag van de revolutie | Arabisch lentenieuws

15
0

Demonstranten in Tunis markeerden het 12 jaar geleden dat de revolutie van de Arabische Lente in de hele regio uitbrak.

Duizenden demonstranten marcheren in de Tunesische hoofdstad tegen President Kais Saied‘s steeds meer autoritaire drifteisend dat hij aftreedt.

Demonstranten vieren ook dat het 12 jaar geleden is dat de revolutie van de Arabische Lente in de hele regio uitbrak.

De centrale Avenue Habib Bourguiba – de verkeersader van de hoofdstad, Tunis, en een belangrijke plaats voor de revolutie – was zaterdag druk met duizenden demonstranten die met Tunesische vlaggen zwaaiden, te midden van gezangen van “mensen eisen de val van het regime”.

Buiten het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleef een grote politiemacht samen met een waterkanon op straat staan.

Demonstranten waren langs politie- en metalen barricades geduwd om de laan te bereiken, ondanks de aanvankelijke pogingen van de autoriteiten om verschillende parallelle protesten die door verschillende politieke partijen en maatschappelijke organisaties waren georganiseerd, gescheiden te houden.

Tunis
Demonstranten en politie tijdens een protest tegen president Saied [Zoubeir Souissi/Reuters]

Het protest komt na desastreus parlementsverkiezingen vorige maand waarin slechts 11 procent van de kiezers een stem uitbracht. De verkiezingen zijn bedoeld om een ​​wetgevende macht die Saied in 2021 heeft ontbonden, te vervangen en opnieuw vorm te geven.

Op 29 januari vindt de afronding plaats.

De protesten komen ook als het land door een grote economische crisismet inflatie en de werkloosheid neemt toe. Tunesiërs zijn getroffen door stijgende voedselprijzen en tekorten aan brandstof en basisvoedsel zoals suiker, plantaardige olie en rijst in de afgelopen maanden.

Op 14 januari 2011, toenmalig president Zine el Abidine Ben Ali werd uit de macht gedwongen, waardoor het land veranderde in een ontluikende democratie die de inspiratie vormde voor de Arabische Lente.

Saied, die werd gekozen in 2019, het gekozen parlement geschorst en begon het politieke systeem opnieuw vorm te geven, maar de lage opkomst bij de verkiezing van een nieuwe, meestal machteloze wetgevende macht in december toonde aan dat het publiek weinig zin had in zijn veranderingen.

In een kennelijke reactie op kritiek bracht Saied vrijdag een verrassingsbezoek aan Avenue Habib Bourguiba en ging hij door de historische wijk van de hoofdstad, de medina. Hij riep op tot voorzichtigheid tegen “indringers en afvalligen” die zich zouden kunnen mengen met demonstranten om botsingen uit te lokken.

Previous articleYouTubes 5 mest oversete nyttige funktioner
Next articleChina meldt bijna 60.000 COVID-gerelateerde sterfgevallen in de afgelopen maand | Nieuws over de pandemie van het coronavirus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.