Home World Turkije zegt dat Zweeds besluit om Koerdisch protest niet te onderzoeken ‘absurd’...

Turkije zegt dat Zweeds besluit om Koerdisch protest niet te onderzoeken ‘absurd’ is

10
0

Turkije hekelde dinsdag een beslissing van een Zweedse aanklager om geen onderzoek te openen naar een protest van Koerden in het centrum van Stockholm, waar een beeltenis van de Turkse president werd aan een lantaarnpaal gehangen.

Het protest van vorige week buiten het stadhuis van Stockholm lokte een woedende reactie uit van Turkije, een NAVO-lid dat heeft gewacht met het goedkeuren van de aanvraag van Zweden om lid te worden van de militaire alliantie totdat de Zweedse regering hardhandig optreedt tegen groepen die Ankara als veiligheidsbedreigingen beschouwt. Turkije ontbood de Zweedse ambassadeur en annuleerde een bezoek van de voorzitter van het Zweedse parlement als reactie op het incident.

In Zweden meldde een krant dat een openbare aanklager heeft besloten geen strafrechtelijk onderzoek te openen naar het ophangen van een beeltenis van president Recep Tayyip Erdogan in Stockholm, omdat er geen sprake was van een illegale daad. Officier van justitie Lucas Eriksson vertelde de Zweedse tabloid Aftonbladet over de beslissing.

Maar de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu was het daar niet mee eens protest kwam neer op racisme en haatmisdrijven.

TURKIJE EISEN HOOP VAN DE NAVO ‘OVERDRAAIEN UW TERRORISTEN’ VOORDAT HET HET LIDMAATSCHAP GOEDKEURT: VERSLAG

“De beslissing van de (Zweedse) aanklager om geen onderzoek in te stellen, is buitengewoon absurd”, zei Cavusoglu tijdens een gezamenlijke persconferentie met de bezoekende Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. “Dit was een racistisch incident dat bestaat uit haatmisdrijven. Daarom is (de beslissing om niet te vervolgen, te onderzoeken) ook in strijd met de universele wet en is het een misdrijf volgens internationaal recht.”

“Als Zweden denkt dat het ons aan het lijntje houdt met deze woordspelletjes, zou ik willen zeggen dat ze zichzelf voor de gek houden”, zei hij.

Gealarmeerd door Russische invasie van Oekraïne, lieten Zweden en Finland hun langdurige beleid van militaire niet-afstemming varen en dienden in mei een aanvraag in om lid te worden van de NAVO. Alle 30 lidstaten moeten ermee instemmen om de twee noordse buren toe te laten tot de veiligheidsorganisatie.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt tijdens de openingsceremonie van de Amasya Badal-tunnel via videoconferentie in het presidentieel complex in Ankara, Turkiye op 19 januari 2023.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt tijdens de openingsceremonie van de Amasya Badal-tunnel via videoconferentie in het presidentieel complex in Ankara, Turkiye op 19 januari 2023.
(Photo by Murat Kula/Anadolu Agency via Getty Images)

De Turkse regering heeft Finland en Zweden onder druk gezet om hard op te treden tegen Koerdische ballingen die zij beschuldigt van banden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij en groepeert haar beschouwt als terroristische organisaties, en om mensen uit te leveren die worden verdacht van aan terreur gerelateerde misdaden. Cavusoglu zei vorige maand dat Zweden nog niet eens “halverwege” was met het aanpakken van de zorgen van zijn land.

Foto’s die op sociale media werden gepost, toonden een mannequin die op Erdogan leek, die ondersteboven hing. Een groep die zichzelf de Zweeds Solidariteitscomité want Rojava beweerde dat het achter het protest zat. Rojava is een Koerdische naam voor Noord- en Oost-Syrië.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Vorige week noemde de Zweedse premier Ulf Kristersson het protest een daad van “sabotage” tegen het bod van Zweden om lid te worden van de NAVO.

De hoofdaanklager van Ankara kantoor startte een onderzoek betrokken bij het incident na een strafrechtelijke klacht ingediend door de advocaten van Erdogan en heeft een formeel verzoek om informatie en bewijs van de Zweedse autoriteiten gestuurd.

Previous articleBucs ontslaat aanvallende coördinator Byron Leftwich te midden van ingrijpende veranderingen in de aanvallende technische staf
Next articleUS launches programme allowing private ‘sponsorship’ of refugees | Refugees News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.