Home Latest Headlines Van Ron Klain tot Jeff Zients, waarom de nieuwe stafchef van Biden...

Van Ron Klain tot Jeff Zients, waarom de nieuwe stafchef van Biden veel minder zichtbaar zal zijn

14
0

Het ding over macht in Washington is dat het zo vluchtig is.

De ene dag sta je stevig in het centrum van het universum en de andere dag ben je dat lesgeven aan een hogeschool of vasthouden aan de kabel.

Er is geen benoemde baan zo invloedrijk als Stafchef van het Witte Huismaar de gemiddelde persoon kan waarschijnlijk niet de meeste mannen noemen – en het zijn allemaal mannen – die de functie de afgelopen decennia hebben bekleed.

Hoewel een handjevol van hen al bekend was voordat ze de baan aannamen, zijn de meesten insiders die hun macht achter de schermen uitoefenen, totdat ze opbranden of hun president ze beu wordt.

Jeff Zients, de toenmalige tsaar van het Witte Huis op Covid-19, spreekt tijdens een persbriefing in het Witte Huis waar hij sprak over een pauze bij het uitgeven van de Johnson &  Johnson Janssen Covid-19-vaccin op 13 april 2021 in Washington, DC.

Jeff Zients, de toenmalige tsaar van het Witte Huis op Covid-19, spreekt tijdens een persbriefing in het Witte Huis waar hij sprak over een pauze bij het uitgeven van de Johnson & Johnson Janssen Covid-19-vaccin op 13 april 2021 in Washington, DC.
(BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images)

ZULLEN REPUBLIKEINEN DEBATTEN? ZAL TRUMP TWEET? DE MEDIA KUNNEN TERUG IN HET SPEL ZIJN

De Biden Witte Huis heeft zojuist een naadloze overgang tot stand gebracht, stilletjes gelekt dat Ron Klain de baan de komende weken opgeeft en dat de voormalige Covid-tsaar Jeff Zients binnen 24 uur zijn plaats zou innemen. Er was niet eens genoeg tijd om te kletsen namens een of meer kanshebbers die dat kantoor wel zouden willen.

Klain is een van de bekendere stafchefs, die die baan voor beiden heeft vervuld Al Gore en Joe Biden toen ze allebei vice-president waren. Hij kent de Hill en het inside-spel, maar hij weet vooral hoe hij met de pers moet omgaan. Klain stapt af naar een golf van overwegend positieve verhalen, deels omdat hij ongewoon toegankelijk is voor verslaggevers, erg snel is met e-mail en een regelmatige televisiegast.

Wat Klain een nog hoger profiel heeft gegeven, is van hem omarming van Twitter, waar hij provocerend is, positieve verhalen retweet en soms de oppositie uitdaagt. De tweets van Biden daarentegen zijn met opzet ontworpen om saai te zijn.

Klain heeft drie jaar keihard gewerkt, sinds de campagne en als de weekend gelekt naar de New York Times zei: “is er trots op dat hij het langer volhoudt dan enige andere eerste stafchef van de Democratische president in meer dan een halve eeuw.”

Ambtenaren van het Witte Huis stonden klaar om zijn vertrek snel te bevestigen aan andere nieuwsuitzendingen.

Stafchef van het Witte Huis, Ron Klain, voegde zich bij de gastheren van "Goedemorgen Joe" op donderdag.

Stafchef van het Witte Huis, Ron Klain, voegde zich donderdag bij de gastheren van “Morning Joe”.
(Screenshot/MSNBC/MorningJoe)

Klain, wiens vrouw ook voor de administratie werkt, vertrekt op een relatief hoog punt, nadat ze Biden heeft geholpen een reeks tweeledige wetgeving goed te keuren en een tussentijdse verkiezing te overleven waarin de Democraten de Senaat bezetten. In een e-mail van 01.00 uur op de verkiezingsavond aan Chris Whipple, auteur van een binnenkort te verschijnen boek over het Witte Huis van Biden, schreef Klain: “Misschien zijn we niet zo slecht als mensen dachten.”

Zients, die sterke banden heeft met Klain, zou zijn tegenpool kunnen zijn. Zelfs experts uit Washington zouden hem op straat kunnen passeren zonder hem te herkennen.

DE MISSTAPPEN VAN BIDEN ZORGEN VOOR NIEUWE TWIJFEL, EN TRUMP MOGELIJK TEGEN STEMMERS TEGENKOMEN IN PLAATS VAN Officieren van Justitie

Een behendige bureaucraat die de schijnwerpers schuwt, zal Zients waarschijnlijk een ingehouden aanwezigheid zijn die van de buis blijft. In tegenstelling tot Klain heeft hij weinig politieke ervaring, maar hij kreeg positieve recensies als de Covid-coördinator, ook al geven buitenstaanders hem gemengde cijfers. Hij is een veteraan in de regering-Obama, hij heeft ook het overgangsbureau van Biden geleid, heeft een periode van optreden vervuld als OMB-chef en was lid van de National Economic Council.

Zijn status van buitenstaander wordt weerspiegeld door de kop op dit CNN-profiel: “Wie is Jeff Zients?” (Dit omvatte zelfs de uitspraak van zijn naam, die rijmt op wetenschap.)

Zients, die voorzitter was geweest van twee Beltway-adviesbureaus, is ook behoorlijk rijk, omdat hij ooit deel uitmaakte van een investeringsgroep die tevergeefs probeerde de Washington onderdanen.

Het is onthullend dat er alleen saaie beschrijvingen van Zients zijn. “Hij noemt zichzelf slechts een facilitator, een probleemoplosser die de dingen liever simpel houdt door zich onophoudelijk te concentreren op de weinige dingen die er toe doen,” zegt de Atlantische Oceaan.

Een bron vertelde de Hill dat “hij de geest van een zakenman heeft. Hij weet hoe hij dingen voor elkaar moet krijgen.”

Sommige stafchefs zijn al heel lang vrienden van de president (Hamilton Jordan onder Jimmy Carter, James Baker onder Ronald Reagan, Mack McLarty onder Bill Clinton.) Weer anderen gebruikten de baan als springplank: Dick Cheney, de stafchef van Gerald Ford, ging om chef en vice-president van het Pentagon te worden; Rahm Emanuel hield de baan onder Barack Obama voordat hij tot burgemeester van Chicago werd gekozen.

Sommigen werden geraakt door een schandaal. Sherman Adams, de beste assistent van Dwight Eisenhower, nam ontslag nadat hij een vicuna-jas en andere geschenken had aangenomen van een zakenman die hij hielp met federale agentschappen. HR Haldeman, de beste assistent van Richard Nixon, ging tijdens Watergate naar de gevangenis. John Sununu, stafchef van George HW Bushnam ontslag tijdens controverses over dure regeringsreizen die ook persoonlijk van aard waren.

Stafchef van het Witte Huis, John Kelly, spreekt de media toe tijdens de dagelijkse briefing in de Brady Press Briefing Room van het Witte Huis, donderdag 19 oktober 2017.

Stafchef van het Witte Huis, John Kelly, spreekt de media toe tijdens de dagelijkse briefing in de Brady Press Briefing Room van het Witte Huis, donderdag 19 oktober 2017.
(Geassocieerde pers)

Weer anderen waren bekende insiders (Don Regan en Howard Baker onder Reagan, Leon Panetta onder Clinton, John Podesta onder Obama, Reince Priebus onder Donald Trump).

Trump fietste door drie extra stafchefs. Verliefd op generaals, tikte hij op John Kelly, maar al snel was hij zijn militaire discipline beu. Voormalig congreslid Mick Mulvaney bekleedde de baan op acteerbasis, terwijl een ander ex-huislid, Mark Meadows, Trumps voorman was in de aanloop naar 6 januari en raakte verstrikt in het daaropvolgende onderzoek.

ABONNEER U OP HOWIE’S MEDIA BUZZMETER PODCAST, EEN RIFF OP DE HEETSTE VERHALEN VAN DE DAG

Klain blijft een vertrouweling van Biden, ongeacht of hij een baan aanneemt in de campagne van 2024. De rol van de stafchef zal beperkter zijn onder Zients, die de diepe banden met de president en zijn naaste omgeving mist.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Omdat Klain zo ongeveer alles in de hand heeft gehad, voelde ik dat er iets aan de hand was toen de verhalen over Biden’s verkeerde behandeling van geheime documenten noemde hem niet eens zijdelings. Het was als het voorspellen van het bestaan ​​van een zwart gat door het ontbreken van zwaartekracht elders.

Ron Klain was in feite zijn exit-strategie aan het bedenken.

Previous articleA thriving archery tradition in northeast India’s Meghalaya | Arts and Culture News
Next articleRetired top FBI counterintelligence agent who led Trump-Russia probe arrested for own ties to Russian oligarch

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.