Home World Verenigde Naties uit ‘bezorgdheid’ over onderzoeken Guatemala | Corruptie nieuws

Verenigde Naties uit ‘bezorgdheid’ over onderzoeken Guatemala | Corruptie nieuws

7
0

De Verenigde Naties hebben een verklaring afgegeven waarin ze hun “bezorgdheid” uiten nadat Guatemala had aangekondigd een onderzoek in te stellen naar een voormalige anti-corruptieonderzoeker die aan het land was toegewezen.

Iván Velásquez, een Colombiaan die van 2013 tot 2019 leiding gaf aan de anticorruptie-inspanningen van de VN in Guatemala, wordt onderzocht wegens “illegale, willekeurige en beledigende handelingen”, aldus aanklagers in Guatemala.

Maar critici hebben gewaarschuwd dat het onderzoek de laatste poging is van de overheid van Guatemala terug te komen op de anti-corruptie-inspanningen.

VN-secretaris-generaal António Guterres “drukt zijn bezorgdheid uit over de talrijke rapporten die suggereren dat strafrechtelijke vervolging wordt uitgeoefend tegen degenen die licht wilden werpen op gevallen van corruptie en werkten aan het versterken van het rechtssysteem in Guatemala”, zei een woordvoerder woensdag.

De VN onderstreepte ook dat “justitiemedewerkers en ambtenaren” van hun voormalige anticorruptiecampagne “privileges en immuniteiten blijven genieten”, zelfs nadat hun posities zijn beëindigd.

De campagne begon in 2006 toen de VN en Guatemala overeenkwamen om de Internationale Commissie tegen straffeloosheid in Guatemala (CICIG) op te richten. Het doel van de commissie was het uitroeien van “criminele groeperingen waarvan wordt aangenomen dat ze de staatsinstellingen hebben geïnfiltreerd” in de nasleep van de decennialange burgeroorlog in Guatemala.

In 2007, toen de commissie werd geratificeerd, was Guatemala in de greep van een politieschandaal, met meldingen van buitengerechtelijke executies, en de vrees bestond dat corruptie de democratische verworvenheden van het land zou aantasten.

Velásquez, een Colombiaan die voorheen hulpmagistraat was bij het Hooggerechtshof van zijn land, werd op 31 augustus 2013 aangesteld als hoofd van de CICIG.

Onder zijn leiding voerde de commissie onderzoek uit naar enkele van de hoogste autoriteiten van Guatemala, waaronder de regering van de toenmalige president Otto Perez Molina.

Zowel Molina als zijn vice-president uiteindelijk ontslag genomen te midden van beschuldigingen namen ze deel aan een corruptieplan dat bekend staat als “La Linea”, waarbij naar verluidt douanebeambten werden gebruikt om steekpenningen te vragen in ruil voor het ontduiken van invoerrechten.

Molina was vorige maand veroordeeld tot 16 jaar wegens fraude en samenzwering. Hij heeft elke aantijging ontkend.

De onderzoeken van de VN-commissie hebben naar schatting geleid tot de veroordeling van meer dan 400 mensen en het ontwrichten van minstens 60 criminele netwerken.

Maar het werk van de CICIG kwam tot een einde plotselinge stop in 2019, toen Guatemala aankondigde zich terug te trekken uit de overeenkomst van 2006 met de VN. De regering had eerder geprobeerd Velásquez tot “persona non grata” te verklaren en hem de toegang tot het land te ontzeggen.

De verhuizing leidde tot de vrees dat 12 jaar aan overheidshervormingen zouden worden teruggedraaid. “De oude actoren die het gerechtelijk systeem hebben gemanipuleerd, zijn gemachtigd en zullen proberen het systeem opnieuw te verzwakken”, zegt een grondwetsadvocaat uit Guatemala. vertelde Al Jazeera op dat moment. Maar voorstanders van de verhuizing zeiden dat de CICIG een instrument van politieke vervolging was geworden.

In de jaren daarna heeft de Guatemalteekse regering kritiek gekregen dat zij wraak heeft genomen op voormalige leden van de CICIG en op andere anticorruptiefiguren. The Associated Press schat dat ongeveer 30 rechters, magistraten en openbare aanklagers onder het huidige bewind van Guatemala gedwongen zijn in ballingschap te gaan.

Een van de meest spraakmakende zaken was die van Juan Francisco Sandoval. Voormalig hoofd van het Guatemalteekse speciale aanklager tegen straffeloosheid, werd ontslagen en het land ontvlucht in 2021.

En afgelopen februari werd een andere prominente aanklager voor corruptiebestrijding in Guatemala, Virginia Laparra, gearresteerd. Ze werd beschuldigd van machtsmisbruik en kreeg in december een gevangenisstraf van vier jaar.

“De gerichte vervolging van justitie en media-actoren ondermijnt de Guatemalteekse rechtsstaat, democratie en welvaart”, zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, in reactie op Laparra’s veroordeling.

Guatemala doet nu onderzoek naar Velásquez, het voormalige CICIG-hoofd, in verband met een samenwerkingsovereenkomst met het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, een bedrijf dat eerder betrokken was bij een internationaal omkopingsschandaal.

De zaak wordt geleid door de Guatemalteekse aanklager Rafael Curruchiche Cacul, die door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder werd beschuldigd van “het verstoren van spraakmakende corruptiezaken tegen overheidsfunctionarissen en het indienen van ogenschijnlijk valse claims”. Hij volgde de verbannen Sandoval op als leider van het Guatemalteekse speciale openbaar ministerie tegen straffeloosheid.

Het onderzoek heeft geleid tot spanningen tussen de Guatemalteekse president Alejandro Giammattei en de zijne Colombiaanse tegenhanger Gustavo Petrodie Velásquez aanstelde als minister van Defensie.

Sprekend vanuit het World Economic Forum in Zwitserland zei Petro dat hij een arrestatiebevel voor de minister van Defensie niet zou accepteren.

Giammattei vertelde ondertussen aan het Spaanse persbureau EFE dat Velásquez op dit moment wordt geconfronteerd met een onderzoek en niet met strafrechtelijke vervolging.

“Het zou leuk zijn als iemand meneer Petro op de hoogte zou brengen van het verschil”, zei Giammattei. Beide presidenten hebben hun ambassadeurs naar elkaars land ontboden om het diplomatieke incident te bespreken.

Ondertussen ging Velásquez dinsdag naar Twitter om Petro te bedanken voor zijn steun.

“Ik ben de president zeer dankbaar [Gustavo Petro] voor zijn uitingen van solidariteit en vertrouwen”, schreef Velásquez.

Verwijzend naar corruptie als een monster, benadrukte Velásquez dat hij en Petro een gemeenschappelijk doel deelden: “We kennen het monster, we hebben het van dichtbij gezien en vanuit verschillende loopgraven hebben we ertegen gevochten. We weten hoe het transformeert en welke methodes het gebruikt, maar het maakt ons niet bang.”

Previous articleEric Swalwell ontkent wangedrag in Chinees spionageschandaal
Next articleDolphins GM Chris Grier beweert dat Tua Tagovailoa niet ‘meer vatbaar is voor hersenschudding dan wie dan ook’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.