Home World VK belooft gevechtstanks te leveren aan Oekraïne | Oorlogsnieuws Rusland-Oekraïne

VK belooft gevechtstanks te leveren aan Oekraïne | Oorlogsnieuws Rusland-Oekraïne

13
0

De Britse premier Rishi Sunak belooft Challenger 2-tanks te sturen na een telefoontje met de Oekraïense leider Zelensky.

De premier van het Verenigd Koninkrijk, Rishi Sunak, belooft Oekraïne tanks en artilleriesystemen te leveren tegen hernieuwde aanvallen raket aanvallen door Rusland op Oekraïense steden.

Sunak bood zaterdag aan om Challenger 2-tanks en andere artilleriesystemen te sturen in een gesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, zei het kantoor van de Britse leider in Downing Street in een verklaring.

De verklaring zei niet hoeveel of wanneer de tanks aan Oekraïne zouden worden geleverd.

Sunak zei dat de tanks een teken waren van de “ambitie van het VK om onze steun aan Oekraïne te intensiveren”, volgens een voorlezing van een telefoongesprek met Zelenskyy.

Zelenskyy sprak zijn waardering uit voor de militaire steun op Twitter en zei “de beslissingen die ons niet alleen op het slagveld zullen versterken, maar ook het juiste signaal zullen afgeven aan andere partners.”

Rusland reageerde op de toezegging van het VK en waarschuwde dat het het conflict alleen maar zou “intensiveren”.

“Door tanks naar het conflictgebied te brengen, zullen de vijandelijkheden niet tot een einde komen, maar zullen de gevechtsoperaties alleen maar worden geïntensiveerd en zullen er meer slachtoffers vallen, ook onder de burgerbevolking”, zei de Russische ambassade in het VK.

Oekraïne is geweest vragen om te worden geleverd met zwaardere tanks maandenlang, inclusief de Amerikaanse Abrams en de Duitse Leopard 2-taken. Sommige westerse leiders zijn echter voorzichtig te werk gegaan.

Polen en de Tsjechische Republiek hebben T-72-tanks uit het Sovjettijdperk geleverd aan het Oekraïense leger.

Hoewel Polen zich ook bereid heeft verklaard om Leopard-tanks te geven, onderstreepte president Andrzej Duda dat de verhuizing alleen mogelijk zou zijn als onderdeel van een grotere internationale coalitie van tankhulp aan Oekraïne.

Eerder deze maand zei Frankrijk dat het AMX-10 RC gepantserde gevechtsvoertuigen naar Oekraïne zou sturen, in Frankrijk aangeduid als “lichte tanks”. De VS en Duitsland kondigden dezelfde week aan dat ze voor het eerst respectievelijk Bradley-gevechtsvoertuigen en Marder-pantserwagens zouden sturen.

Het besluit van het VK om de tanks te leveren kwam toen Russische troepen zaterdag raketten afvuurden op de hoofdstad van Oekraïne en andere steden in het land, waarbij belangrijke infrastructuur werd geraakt.

Minstens vijf mensen werden gedood en meer dan 20 raakten gewond in de zuidoostelijke stad Dnipro, waar een Russische raketaanval een deel van een flatgebouw verwoestte, zei regionale gouverneur Valentyn Reznichenko.

Infrastructuurfaciliteiten werden ook getroffen in de westelijke regio Lviv en het noordoosten van Kharkiv. Kiev, de hoofdstad, was ook het doelwit.

Previous articleDr. Leana Wen slaakte nadat ze toegaf dat er ‘overcounting’ van COVID-sterfgevallen was: ‘TWEE EN EEN HALF JAAR TE LATE’
Next articleSådan bruger du påmindelser på din macOS, og hvorfor du skal

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.