Home World VN-chef ontkent Big Oil voor ‘het leuren van de grote leugen’ over...

VN-chef ontkent Big Oil voor ‘het leuren van de grote leugen’ over klimaat | Nieuws over de klimaatcrisis

14
0

Als we niets doen aan de klimaatnoodtoestand, zullen ‘delen van onze planeet onbewoonbaar zijn en voor velen een doodvonnis’, waarschuwt Antonio Guterres.

Sommige grote oliemaatschappijen negeerden hun eigen wetenschap over de gevaren van klimaatverandering en “verspreiden decennialang de grote leugen” over de veiligheid van het verbranden van fossiele brandstoffen, zei de chef van de Verenigde Naties.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres sprak woensdag op het World Economic Forum en gaf een ontnuchterende boodschap aan de elitebijeenkomst van wereldleiders en bedrijfsleiders in het Zwitserse skigebied Davos.

De wereld verkeert in een “sorry state” vanwege talloze onderling verbonden uitdagingen – waaronder klimaatverandering en Ruslands oorlog in Oekraïne – die zich “opstapelen als auto’s in een kettingreactie-crash” te midden van de “ernstigste niveaus van geopolitieke verdeeldheid en wantrouwen sinds generaties”, zei Guterres.

Hij noemde klimaatverandering een “existentiële uitdaging” en zei dat een wereldwijde toezegging om de temperatuurstijging van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius (2,7 Fahrenheit) “bijna in rook opgaat”.

“Elke week brengt een ander klimaathorrorverhaal. Broeikasgassen bevinden zich op recordniveau en nemen toe. Zonder actie gaan we naar een stijging van 2,8°C en de gevolgen zouden – zoals we allemaal weten – verwoestend zijn.

“Verschillende delen van onze planeet zullen onbewoonbaar zijn en voor velen zal het een doodvonnis zijn.”

‘Onze planeet bakken’

Guterres, die een van de meest uitgesproken wereldfiguren op het gebied van klimaatverandering is geweest, verwees naar een recent onderzoek dat ontdekte dat wetenschappers van Exxon Mobil al in de jaren zeventig opmerkelijk nauwkeurige voorspellingen deden over de effecten van klimaatverandering, zelfs toen het bedrijf publiekelijk betwijfelde of de opwarming van de aarde echt was.

“De wetenschap is al tientallen jaren duidelijk. Ik heb het niet alleen over VN-wetenschappers, ik heb het zelfs over wetenschappers op het gebied van fossiele brandstoffen’, zei Guterres.

“Dat hebben we vorige week vernomen bepaalde producenten van fossiele brandstoffen waren zich er in de jaren zeventig volledig van bewust dat hun kernproduct het bakken van onze planeet was, en net als de tabaksindustrie gingen ze met voeten getreden over hun eigen wetenschap.

‘Sommigen bij Big Oil hebben de grote leugen verspreid. En net als de tabaksindustrie moeten de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen.”

Exxon Mobil heeft de bevindingen van het rapport betwist.

Previous articleNC-democraat AG Stein kondigt kandidaatstelling voor gouverneur aan, haalt luitenant-gouverneur Robinson onmiddellijk uit
Next articleVoormalig LSU-quarterback kiest SEC West-rivaal nadat hij het transferportaal betrad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.