Home World Voormalig Afghaans parlementslid Mursal Nabizada doodgeschoten in Kabul | Nieuws

Voormalig Afghaans parlementslid Mursal Nabizada doodgeschoten in Kabul | Nieuws

14
0

Nabizada, een voormalig parlementslid in de door de Verenigde Staten gesteunde regering, werd volgens de politie door aanvallers in haar huis vermoord.

Een voormalig Afghaans wetgever en een van haar lijfwachten zijn vermoord in haar huis in de Afghaanse hoofdstad Kabul, aldus de politie.

Mursal Nabizada was destijds parlementslid geweest in de door de Verenigde Staten gesteunde regering afgezet door de taliban in augustus 2021. Ze was een van de weinige vrouwelijke parlementariërs die bleef in Kaboel na de overname door de Taliban.

“Nabizada is samen met een van haar lijfwachten bij haar huis doodgeschoten”, zei de politiewoordvoerder van Kabul, Khalid Zadran, zondag.

“De veiligheidstroepen zijn een serieus onderzoek gestart naar het incident”, zei hij.

De schietpartij vond plaats rond 03.00 uur op zondag (22.30 uur GMT op zaterdag), volgens de lokale politiechef Molvi Hamidullah Khalid.

Hij zei dat de broer van Nabizada en een tweede bewaker gewond raakten en dat een derde bewaker het toneel ontvluchtte met geld en juwelen.

Khalid beantwoordde geen vragen over mogelijke motieven.

Abdullah Abdullah, een topfunctionaris in de voormalige door het westen gesteunde regering van Afghanistan, zei dat hij bedroefd was door de dood van Nabizada en hoopte dat de daders zouden worden gestraft. Hij beschreef haar als een ‘vertegenwoordiger en dienaar van het volk’.

Nabizada werd in 2019 gekozen om Kabul te vertegenwoordigen. Ze was lid van de parlementaire defensiecommissie en werkte bij een particuliere niet-gouvernementele groep, het Institute for Human Resources Development and Research.

Voormalig wetgever Mariam Solaimankhil zei op Twitter dat Nabizada een “onverschrokken kampioen voor Afghanistan” was.

“Een echte pionier – sterke, uitgesproken vrouw die stond voor waar ze in geloofde, zelfs bij gevaar”, schreef ze.

“Ondanks dat ze de kans kreeg om Afghanistan te verlaten, koos ze ervoor om te blijven en voor haar volk te vechten”, voegde Solaimankhil eraan toe.

Lid van het Europees Parlement Hannah Neumann twitterde: “Ik ben verdrietig en boos en wil dat de wereld het weet!”

“Ze werd vermoord in het donker, maar de Taliban bouwden hun systeem van genderapartheid op in het volle daglicht.”

Previous articleNAVO-chef hint op meer leveringen van zware wapens aan Oekraïne | NAVO Nieuws
Next articleDe schoonmoeder van Ana Walshe is naar verluidt gespot buiten het huis van de vermiste moeder in Massachusetts

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.