Home World Voormalig minister van Justitie van Bolsonaro gearresteerd wegens rellen in Brazilië |...

Voormalig minister van Justitie van Bolsonaro gearresteerd wegens rellen in Brazilië | Nieuws

18
0

Anderson Torres was hoofd beveiliging van Brasilia toen relschoppers overheidsgebouwen in de stad aanvielen.

De voormalige minister van Justitie en Openbare Veiligheid van Brazilië, Anderson Torres, die verantwoordelijk was voor de veiligheid in Brasilia tijdens de invasie van overheidsgebouwen vorige week is aangehouden op verdenking van “nalaten” en “medeplichtigheid”.

Torres, wie was voormalig rechtse president Jair Bolsonaro minister van Justitie, werd gearresteerd nadat hij zaterdag was teruggekeerd naar Brazilië na een vakantie in Florida, dezelfde Amerikaanse staat waar Bolsonaro naartoe was gereisd nadat hij de verkiezingen had verloren huidige president Luiz Inacio Lula da Silva.

De ex-minister zei donderdag dat het door de politie geproduceerde bewijsmateriaal uit zijn verband werd gehaald toen zijn huis deze week werd binnengevallen.

De Braziliaanse rechter van het Hooggerechtshof, Alexandre de Moraes, heeft dinsdag de arrestatie van Torres bevolen. Het was niet meteen duidelijk wat de beschuldigingen waren, maar Moraes noemde vermeende “weglating” en “medeplichtigheid” door Torres.

De nieuwe minister van Justitie, Flavio Dino, zei dat de autoriteiten Torres tot maandag de tijd zouden geven om naar Brazilië terug te keren, anders zou hij worden uitgeleverd.

Toen Torres hoorde van het detentiebevel van Moraes, zei hij dinsdag op Twitter dat hij zijn vakantie zou onderbreken en zou terugkeren naar Brazilië om zichzelf aan te geven.

Dino bevestigde ook de ontdekking in het huis van Torres van een ontwerpdecreet waarin noodmaatregelen worden voorgesteld voor de mogelijke “correctie” van de verkiezingen van oktober, die Lula met een flinterdunne marge won.

Het ontwerpdecreet dat ongedateerd en niet ondertekend is, heeft onderaan de naam van Bolsonaro. Maar Dino zei dat het auteurschap onbekend was.

Torres zei op Twitter dat het document “waarschijnlijk” deel uitmaakte van een stapel papieren die voorbestemd waren om vernietigd te worden, eraan toevoegend dat de inhoud van het ontwerp “uit zijn verband gerukt” was om “valse verhalen tegen hem te voeden”.

Vorige week bestormden duizenden “Bolsonaristas” de overheidsgebouwen, braken ramen en meubels in, vernielden waardevolle kunstwerken en lieten graffiti-boodschappen achter waarin werd opgeroepen tot een militaire staatsgreep.

De Hoge Raad heeft hiermee ingestemd een onderzoek openen in Bolsonaro voor het naar verluidt aanmoedigen van de protesten.

Aanklagers zullen onderzoek doen Bolsonaro voor mogelijk “ophitsing en intellectueel auteurschap van de antidemocratische daden die afgelopen zondag in Brasilia tot vandalisme en geweld hebben geleid”, zei het hoogste parket vrijdag in een verklaring.

Bolsonaro heeft de overwinning van Lula nooit publiekelijk erkend en vertrok twee dagen voor de inauguratie naar de Verenigde Staten – waar hij verblijft.

Previous articlePrins Harry schokt publiek, trekt wenkbrauwen op met meer dan 15 verwijzingen naar zijn geslachtsdelen in bombshell m
Next articleAdams zegt dat NYC op ‘breekpunt’ staat, aangezien asielzoekers in recordaantallen blijven aankomen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.