Home World Wat gebeurt er in Peru na weken van gewelddadige protesten? |...

Wat gebeurt er in Peru na weken van gewelddadige protesten? | Politiek nieuws

8
0

Duizenden demonstranten in Peru zijn samengekomen in de hoofdstad Lima om hun steun te betuigen aan de afgezette voormalige president Pedro Castillo en om het aftreden van de huidige president Dina Boluarte te eisen.

De massademonstraties op donderdag hebben tot doel de druk op de regering hoog te houden, waarbij demonstranten ook opriepen tot ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen.

Tegenprotesten die al aan de gang zijn, wijzen die eisen af, een teken van verdeeldheid die het land teistert.

Dit is wat u moet weten over de onrust:

Wat was de aanleiding voor de protesten?

Het land wordt sinds het Congres opgeschrikt door gewelddadige onrust Castillo verwijderd en verving hem op 7 december door zijn vice-president, Boluarte.

Castillo, 53, was beschuldigd in meerdere corruptieonderzoeken en twee keer afgezet door de Peruaanse wetgevende macht. Vóór de derde afzettingspoging op 7 december probeerde Castillo het Congres te ontbinden en per decreet te regeren. Het constitutionele hof noemde de aankondiging van Castillo een “staatsgreep”. De wetgevende macht van de oppositie stemde onmiddellijk om hem te vervangen de laatste klap in een jarenlang conflict tussen de uitvoerende en wetgevende macht van Peru.

boluarte vervolgens opgestegen naar de baan als zesde president van Peru in vijf jaar tijd.

Castillo wordt vastgehouden voorlopige hechtenis terwijl hij is onderzocht op kosten van rebellie.

Wat voedt de huidige protesten?

Veel van de demonstranten zijn Castillo-aanhangers met een vergelijkbare achtergrond als hun voormalige leider.

Ze zijn inheems en komen uit de bergachtige streken van het platteland van Peru. Ze zeggen dat Boluarte hen niet vertegenwoordigt.

De demonstraties begonnen in het zuiden en verspreidden zich snel over het platteland in het hele land.

In de vijf weken van protesten, 43 mensen zijn vermoord in confrontaties met veiligheidstroepen, volgens de mensenrechtenombudsman van Peru.

Demonstranten zeggen dat er geen dialoog mogelijk is met een regering die volgens hen zoveel geweld tegen haar burgers heeft ontketend.

”Wij komen uit Chota in Cajamarca. We zijn naar Lima gekomen om ons land te verdedigen, aangezien we onder een dictatoriale regering staan ​​… die ons land met bloed heeft besmeurd”, vertelde Yorbin Herrera, een demonstrant uit Cajamarca, aan Al Jazeera.

Naast het aftreden van Boluarte zullen de massademonstraties in Lima oproepen tot de ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen.

“Ik ben van streek. Boos. Getraumatiseerd en geschokt door wat hier gebeurt”, vertelde Luis Garro, een andere demonstrant tegen de regering, aan Al Jazeera.

“Ik geloof dat de mensen Dina Boluarte en het Congres zullen dwingen om eruit te stappen”, voegde hij eraan toe.

De protesten die de afgelopen maand een groot deel van Peru hebben overspoeld, waren grotendeels grassroots-inspanningen zonder duidelijk leiderschap.

‘Er is een lange geschiedenis van uitsluiting’

Experts zeggen dat het ergste politieke geweld dat Peru in meer dan twee decennia heeft meegemaakt, de aandacht heeft gevestigd op de diepe verdeeldheid in het land die al jaren teruggaat.

“De politieke situatie in Peru heeft verschillende lagen … [and] als je wat verder naar beneden kijkt in de maatschappelijke orde der dingen … kan dit niet slechts over één specifiek moment in 2023 of 2022 gaan, “vertelde Alonso Gurmendi, een docent internationale betrekkingen aan de Universiteit van Oxford, aan Al Jazeera.

“Er is een lange geschiedenis van uitsluiting van mensen van inheemse afkomst, en inheemse volkeren in Peru zijn buiten de economische groei gehouden [Peru has seen]waar zelfs als de GPD groeit en de macro-economische cijfers het goed doen, mensen elke dag met rust worden gelaten als ze hun basisbehoeften niet kunnen privatiseren”, zei hij.

“Er is geen goede gezondheidszorg; er is geen volkshuisvesting, [and] openbaar onderwijs wordt niet goed gefinancierd.

“Dus de bevolking voelt dat er een dubbel systeem is en al deze protesten komen neer op dit verschil, tussen het deel van Peru dat kan profiteren van het ‘economische wonder’, en het deel van Peru dat dat niet is, dat wordt nog steeds achtergelaten, ‘zei Gurmendi.

Mensen nemen afscheid van demonstranten die naar Lima vertrekken om te protesteren tegen de regering van de Peruaanse president Dina Boluarte
Mensen nemen afscheid van demonstranten terwijl ze naar Lima vertrekken om te protesteren tegen de regering van de Peruaanse president Dina Boluarte in de stad Ilave, Puno, in het zuiden van Peru [File: Juan Carlos Cisneros / AFP]

Wat zegt de huidige regering?

President zegt Dina Bolouarte ze is bereid om met de demonstranten te praten – maar dat ze zich vreedzaam moeten verzamelen.

“We weten dat ze Lima willen innemen vanwege alles wat er op de 18e en 19e op sociale media naar buiten komt. [of January]”, zei Boluarte dinsdag in een toespraak.

‘Ik roep ze op om Lima in te nemen, ja, maar in vrede, kalm; Ik wacht op je in het regeringsgebouw om te kunnen praten over de sociale agenda’s die je hebt, want je weet heel goed dat de politieke agenda die je voorstelt niet haalbaar is’, voegde ze eraan toe.

Boluarte heeft gezegd dat ze een plan steunt om de verkiezingen voor president en congres, oorspronkelijk gepland voor 2026, te verplaatsen naar 2024.

Donderdag was er ook een “mars voor vrede” ter ondersteuning van Boluarte in Lima, waarbij tientallen leden van gemeenschapsgroepen en politieke partijen witte T-shirts droegen als afwijzing van de protesten.

Wat gebeurt er daarna en kan de huidige president blijven?

Analisten zeggen dat het moeilijk te voorspellen is, maar ze voorzien geen betere tijden voor het land.

“Het is heel moeilijk te zeggen [what will happen]”, zei Juan Claudio Lechin, een politiek analist in Lima Het inside-verhaal van Al Jazeera.

“[But] als [Boluarte] heeft het lef om te blijven, ze kan blijven omdat ze het leger en de politie heeft, en ze heeft de steun van ongeveer 80 procent van de bevolking; het verschil is dat dit deel niet wordt gemobiliseerd, terwijl het andere deel wordt gemobiliseerd … met zeer agressieve acties,” voegde hij eraan toe.

Gurmendi zei dat politici die aan de macht zijn niet hebben gezien wat degenen drijft die het aftreden van Boluarte eisen.

“Het politieke establishment in Lima kan of wil de grondoorzaak van de protesten niet begrijpen”, zei Gurmendi.

“Ze lijken ervan overtuigd te zijn dat dit gewoon een ‘terroristische aanslag’ is in het land zonder enige legitimiteit.

“Dus helaas zie ik dit niet op een vreedzame manier gebeuren, niet in ieder geval voor een tijdje”, zei hij. “Ik denk eigenlijk dat het land een langer proces van een nationale discussie nodig heeft over hoe het systeem kan worden veranderd … zodat het iedereen omvat.”

Previous articleDe nieuwe senator van Missouri belooft de ‘overijverige’ regering Biden te bestrijden
Next articleSådan ændrer du skrifttypen på din iPhone

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.