Home Politics Wat we tot nu toe weten: tijdlijn van het debacle met geheime...

Wat we tot nu toe weten: tijdlijn van het debacle met geheime documenten van Biden

18
0

De benoeming van een speciale raadsman om drie sets van te onderzoeken geclassificeerde documenten ontdekt in de voormalige kantoorruimte van president Biden en zijn huis is slechts de laatste gebeurtenis in een controverse die al twee maanden aan het brouwen is, ook al kwam het deze week pas aan het licht.

Hier is de tijdlijn van hoe de documenten werden ontdekt en wat bekend was bij wie, en wanneer:

2 november 2022 – Biden’s persoonlijke advocaten “onverwacht ontdekte” documenten met geheime markeringen in het Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, gevestigd in Washington, DC, volgens de advocaat van Biden Bob Bauer. De documenten waren afkomstig van de regering-Obama-Biden en de advocaten waarschuwden de National Archives Records Administration – van wie ze verwachtten dat ze het ministerie van Justitie op de hoogte zouden stellen.

4 november 2022 – Het bureau van de inspecteur-generaal van het Nationaal Archief vertelt een aanklager bij de DOJ dat het door de raadsman van het Witte Huis op de hoogte is gebracht dat documenten met classificatiemarkeringen zijn geïdentificeerd in het Penn Biden Center. Dat kantoor was niet bevoegd voor de opslag van gerubriceerde documenten.

WITTE HUIS ZEGT DAT HET ‘TRANSPARANT’ IS OVER GERUBRICEERDE DOCUMENTEN ONDANKS MAANDEN ONDER WRAPS HOUDEN

9 november – De FBI begint met een beoordeling om te begrijpen of geheime informatie verkeerd is behandeld in strijd met de federale wetgeving.

10 november – Het ministerie van Justitie stelt de advocaten van Biden op de hoogte dat het was begonnen met een beoordeling van de geheime documenten, en volgens Bauer hadden de advocaten van Biden vanaf dat moment “regelmatig contact” met de DOJ.

President Biden zegt van wel "verrast" om meer te weten te komen over de geheime documenten die in het Penn Biden Center zijn gevonden.

President Biden zegt dat hij “verrast” was toen hij hoorde over de geheime documenten die in het Penn Biden Center waren gevonden.
(AP Foto/Andrew Harnik)

14 november – De Amerikaanse advocaat John Lausch krijgt de opdracht om een ​​eerste onderzoek uit te voeren om de procureur-generaal te informeren over het al dan niet aanstellen van een speciale raadsman.

20 december De persoonlijke raadsman van president Biden informeert Lausch dat aanvullende documenten met classificatiemarkeringen uit Biden’s tijd als vice-president waren geïdentificeerd in de garage van Biden’s privéwoning in Wilmington, Delaware. De FBI gaat naar de locatie en beveiligt die documenten.

21 december – Het DOJ neemt volgens Bauer bezit van de in de garage van Biden gevonden documenten.

5 januari 2023 – Lausch informeert AG Garland over de resultaten van zijn eerste onderzoek en deelt hem mee dat verder onderzoek door een speciale raadsman gerechtvaardigd is.

9 januari – De eerste nieuwsberichten melden dat DOJ geheime documenten onderzoekt die zijn ontdekt in het Penn Biden Center.

10 januari – President Joe Biden spreekt dinsdag voor het eerst over de kwestie en zegt van wel “verbaasd” om te leren over geheime documenten en werkt volledig mee aan de herziening van het ministerie van Justitie.

Procureur-generaal Merrick Garland heeft Robert K. Hur aangesteld als speciaal raadsman om toezicht te houden op het onderzoek naar de geheime documenten van Biden.

Procureur-generaal Merrick Garland heeft Robert K. Hur aangesteld als speciaal raadsman om toezicht te houden op het onderzoek naar de geheime documenten van Biden.
(Fotograaf: Al Drago/Bloomberg via Getty Images)

KARINE JEAN-PIERRE ONTVANGT VRAGEN OVER BEZOEKERSLOGBOEK NAAR BIDEN’S DELAWARE THUIS WAAR HIJ GECLASSIFICEERDE DOCUMENTEN BEWAARD

11 januari – De advocaten van Biden doorzoeken zijn twee huizen in Delaware op zoek naar andere documenten en vinden een pagina die als geclassificeerd is gemarkeerd en die was opgeslagen in een kamer naast de garage in het Wilmington-huis. Na het vinden van één pagina met geheim materiaal, stop je met zoeken en breng je de DOJ op de hoogte, aldus Bauer. De advocaten van Biden doorzochten vervolgens het huis in Rehobeth Beach, maar zeiden dat ze geen geheim materiaal vonden.

12 januari – Garland houdt een persconferentie waarin hij aankondigt dat tijdens een telefoongesprek met de persoonlijke raadsman van Biden op donderdag werd onthuld dat er een derde reeks geheime documenten was geïdentificeerd in het huis van de president in Wilmington.

Op dezelfde dag kondigt het raadsbureau van het Witte Huis de ontdekking aan van een derde reeks geheime documenten en zegt dat het een huiszoeking is gestart in de huizen van Biden in Rehoboth Beach en Wilmington. Richard Sauber, speciaal raadsman van de president, reist naar Wilmington om het geheime document te bekijken dat naast de garage van Biden is gevonden. Sauber vindt vijf extra pagina’s – in totaal zes – en overhandigt ze aan de DOJ.

Garland stelt Robert K. Hur aan als speciale raadsman om de omgang met geheime documenten te onderzoeken.

Joe Biden rijdt zijn Corvette achteruit een garage in in een campagnevideo die op 5 augustus 2020 is uitgebracht.

Joe Biden rijdt zijn Corvette achteruit een garage in in een campagnevideo die op 5 augustus 2020 is uitgebracht.
(Joe Biden voor president)

AG GARLAND STELT EEN SPECIALE ADVISEUR AAN OM GECLASSIFICEERDE DOCUMENTEN VAN BIDEN TE ONDERZOEKEN

‘Gerubriceerde documenten naast je Corvette? Waar dacht je aan?’ Peter Doocy van Fox News vraagt ​​het de president donderdag tijdens een persconferentie.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

“Ik ga de kans krijgen over dit alles spreken, als God het wil, zal het snel zijn, maar ik zei eerder deze week – en trouwens, mijn Corvette staat in een afgesloten garage. Het is niet alsof het op straat zit”, antwoordde Biden.

Previous articleHoofdschool New York City die ‘liefde en respect’ onderwijst, betrokken bij handgemeen tegen student: rapport
Next articleJamaal Williams van Lions krijgt een boete van meer dan $ 18.000 voor een hip-swingende touchdown-viering

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.