Home World Wat weten we over nieuwe COVID-variant XBB.1.5? | Nieuws over...

Wat weten we over nieuwe COVID-variant XBB.1.5? | Nieuws over de pandemie van het coronavirus

14
0

Een nieuwe Omicron-variant XBB.1.5 baart wetenschappers zorgen omdat het zich als een lopend vuurtje verspreidt over tientallen landen, en de VN-gezondheidsorganisatie noemt het de “meest overdraagbare subvariant die tot nu toe is gedetecteerd”.

In de Verenigde Staten is XBB.1.5 nu goed voor meer dan 40 procent van COVID-19-gevallen, sterk gestegen van 2 procent in de eerste week van december. Het is nu de op een na meest dominante soort in de VS.

De XBB.1.5, die een afstammeling is van de Omicron XBB-subvariant, begint in opmars te komen delen van Europaaldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Twee andere Omicron-varianten – BA.5.2 en BF.7 – waren de dominante spanningen achter een sterke toename van COVID-19-gevallen in China. Peking heeft tenminste gezegd 60.000 mensen zijn omgekomen in de afgelopen maand.

Dit is wat we weten over XBB.1.5:

Wat is XBB.1.5?

XBB.1.5 is een subvariant van de Omicron-stam van het COVID-19-coronavirus, de meest overdraagbare zorgwekkende variant (VOC) tot nu toe.

De verspreiding van Omicron begin vorig jaar leidde wereldwijd tot een recordaantal besmettingen.

XBB.1.5, onofficieel Kraken genoemd, is een sublijn van XBB – een combinatie van twee stammen van de subvariant BA.2. Het werd voor het eerst ontdekt in oktober 2022 in de VS.

XBB.1.5 circuleert in ten minste 38 landen, waaronder Canada, Australië, Koeweit, Duitsland en Frankrijk.

Een medisch medewerker dient een neusuitstrijkje toe aan een patiënt in een testcentrum voor coronavirusziekte (COVID-19) in Nantes, in de buurt van Nantes, Frankrijk
Symptomen van XBB.1.5 zijn vergelijkbaar met eerdere Omicron-stammen, waaronder congestie, loopneus en koorts [File: Stephane Mahe/Reuters]

Is XBB.1.5 besmettelijker?

Op 4 januari zei Maria Van Kerkhove, de technische leider van de WHO op het gebied van COVID-19, dat XBB.1.5 de “meest overdraagbare subvariant tot nu toe gedetecteerd” is.

“De redenen hiervoor zijn de mutaties in deze subvariant van Omicron, waardoor dit virus zich aan de cel kan hechten en zich gemakkelijk kan vermenigvuldigen”, voegde ze eraan toe.

Het SARS-CoV-2-coronavirus is blijven muteren sinds het drie jaar geleden opdook. Wetenschappers hebben moeite gehad om het coronavirus in bedwang te houden, aangezien het voortdurend is gemuteerd, wat betekent dat het zijn genetische code heeft veranderd. Mutaties betekenden ook dat het virus het immuunsysteem en vaccins kon omzeilen.

Volgens aan deskundigeneen mutatie die bekend staat als F486p geeft Kraken een groter voordeel dan XBB, waardoor het zich beter kan hechten aan de ACE2-receptor in cellen – een proces waardoor COVID-19 zich bij mensen verspreidt.

Symptomen van de subvariant zijn vergelijkbaar met eerdere Omicron-stammen, waaronder congestie, loopneus en koorts.

Kan XBB.1.5 leiden tot een ernstiger ziekte?

Momenteel heeft de WHO gezegd dat er geen definitief bewijs is dat Kraken tot een ernstiger ziekte zal leiden dan zijn voorgangers.

Een interne risicobeoordeling gepubliceerd door het VN-agentschap op 11 januari gaf aan dat XBB.1.5 “geen enkele mutatie bevatte waarvan bekend is dat deze geassocieerd is met een mogelijke verandering in ernst”. Het beweerde echter dat de ernstbeoordelingen werden voortgezet.

Ryan Gregory van de Universiteit van Guelph in Canada vertelde Al Jazeera dat het moeilijk kan zijn om te bepalen of een variant ernstiger is, omdat er “meerdere varianten op dezelfde plaats in omloop waren”.

COVID-patiënt in Louisiana
Experts zeggen dat Kraken, net als zijn ouder XBB, meer immuunontwijkend is dan eerdere Omicron-sublijnen [File: Kathleen Flynn/Reuters]

“In het noordoosten van de VS, waar XBB.1.5 het meest voorkomt, is er ook nog veel BQ.1 en BQ.1.1 [Omicron subvariants] circuleert. Er zijn nog geen aanwijzingen dat het waarschijnlijk ernstiger zal zijn, noch dat het een golf ter grootte van de eerste Omicron van afgelopen winter zal veroorzaken’, zei de professor in de evolutiebiologie.

“Bovendien, zoals we hebben geleerd met de eerste Omicron-golf, minder virulent [than Delta] betekende niet minder ziekenhuisopnames en sterfgevallen – 2022 was bijvoorbeeld het dodelijkste jaar van de pandemie in Canada en het VK, en dat was allemaal Omicron.”

Bovendien zei Gregory dat de situatie met de varianten de afgelopen maanden was veranderd.

“Het bestaan ​​van een hele ‘variantensoep’ in plaats van één variant die dominant wordt en vervolgens wordt vervangen door een enkele volgende variant, lijkt een hoger zeeniveau met eb en vloed te betekenen in plaats van een reeks tsunami’s,” voegde hij eraan toe. .

Zullen vaccins werken?

Net als zijn moedermaatschappij XBB heeft Kraken volgens wetenschappers sterke immuunontwijkende eigenschappen in vergelijking met eerdere Omicron-sublijnen.

Guelph-professor Gregory vertelde Al Jazeera dat alle aanwijzingen waren dat de bivalent vaccin – dat een combinatie van het originele virus en de Omicron-variant omvat – blijft “goede bescherming” bieden, inclusief XBB-stammen, wat betreft het voorkomen van ernstige acute ziekte.

“Ze stoppen de overdracht niet, en het is minder duidelijk hoe goed ze beschermen tegen het risico van langdurige COVID, maar ze werken wel om ziekenhuisopnames te verminderen”, voegde hij eraan toe.

“Dat wil zeggen, als mensen een boost krijgen – op veel plaatsen zijn de boosterpercentages erg laag.”

Syra Madad, senior director van het System-wide Special Pathogens Program bij NYC Health + Hospitals zei dat het niet alleen belangrijk was om up-to-date te blijven met vaccins, maar ook om “laag bescherming te bieden, aangezien geen enkele laag 100 procent is”.

“Dit omvat het dragen van een masker van hoge kwaliteit in binnenomgevingen met slechte ventilatie of in drukke ruimtes”, vertelde ze aan Al Jazeera.

“Met deze pandemie drie jaar achter de rug, kunnen we allemaal vol vertrouwen zeggen dat maskers hebben gewerkt en een geweldig hulpmiddel zijn om het risico om besmet te raken met COVID-19 te verminderen.”

Previous articleDuizenden protesteren tegen de plannen van de Israëlische regering om het rechtssysteem te herzien | Protest nieuws
Next articleMinisterie van Justitie ‘speelde politiek’ met Trump dwong AG Garland’s hand in Biden-documenten, zegt Andy McCarthy

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.