Home World WHO eist actie na sterfgevallen door hoestsiroop

WHO eist actie na sterfgevallen door hoestsiroop

9
0

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft opgeroepen tot “onmiddellijke en gecoördineerde actie” om kinderen te beschermen tegen besmette medicijnen na een golf van kindersterfte als gevolg van hoestsiropen vorig jaar.

In 2022 stierven meer dan 300 kinderen – voornamelijk onder de 5 jaar – in Gambia, Indonesië en Oezbekistan aan acuut nierletsel, sterfgevallen die verband hielden met besmette medicijnen, zei de WHO in een verklaring op maandag.

De medicijnen, vrij verkrijgbare hoestsiropen, bevatten een hoog gehalte aan diethyleenglycol en ethyleenglycol.

TEXAS ARTS DIE NAAR VERSLAG VERGEVEN IV ZAKJES MET HARTSTOPPENDE DRUGS HEEFT DIE ZONDER BORGANG WORDT GEHOUDEN

“Deze verontreinigingen zijn giftige chemicaliën die worden gebruikt als industriële oplosmiddelen en antivriesmiddelen die zelfs in kleine hoeveelheden dodelijk kunnen zijn en die nooit in medicijnen mogen worden aangetroffen”, aldus de WHO.

Evenals de bovenstaande landen, de WHO vertelde Reuters op maandag dat de Filippijnen, Oost-Timor, Senegal en Cambodja mogelijk worden getroffen omdat ze de medicijnen mogelijk in de uitverkoop hebben. Het riep op tot actie in zijn 194 lidstaten om meer doden te voorkomen.

Marion Biotech uit India was een van de vele farmaceutische bedrijven die medicijnen distribueerden die verband hielden met een recente wereldwijde piek in kindersterfte.

Marion Biotech uit India was een van de vele farmaceutische bedrijven die medicijnen distribueerden die verband hielden met een recente wereldwijde piek in kindersterfte.
(REUTERS/Anushree Fadnavis)

“Aangezien dit geen geïsoleerde incidenten zijn, roept de WHO verschillende belangrijke belanghebbenden in de medische toeleveringsketen op om onmiddellijk en gecoördineerd actie te ondernemen”, aldus de WHO.

De WHO heeft in oktober en eerder deze maand al specifieke productwaarschuwingen gestuurd met het verzoek de medicijnen uit de schappen te halen, voor hoestsiropen gemaakt door India’s Maiden Pharmaceuticals en Marion Biotech, die verband houden met sterfgevallen in respectievelijk Gambia en Oezbekistan.

DE TYLENOL-MOORDEN: EEN TERUGBLIK OP DE UITSLAG VAN 1982 DRUG STORE VERGIFTIGINGEN

Het gaf vorig jaar ook een waarschuwing uit voor hoestsiropen gemaakt door vier Indonesische fabrikanten, PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex en PT AFI Pharma, die in het binnenland werden verkocht.

De betrokken bedrijven hebben ofwel ontkend dat hun producten besmet zijn of weigerden commentaar te geven zolang het onderzoek loopt.

De WHO herhaalde haar oproep om de hierboven gemarkeerde producten uit de circulatie te halen, en riep landen op om ervoor te zorgen dat alle medicijnen die te koop worden aangeboden, worden goedgekeurd door de bevoegde autoriteiten. Het vroeg regeringen en regelgevers ook om middelen toe te wijzen om fabrikanten te inspecteren, markttoezicht te versterken en waar nodig actie te ondernemen.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE ONTVANGEN

Het riep fabrikanten op om alleen ruwe ingrediënten van gekwalificeerde leveranciers te kopen, hun producten grondiger te testen en het proces bij te houden. Leveranciers en distributeurs moeten controleren op tekenen van vervalsing en alleen geneesmiddelen distribueren of verkopen die zijn goedgekeurd voor gebruik, voegde de WHO eraan toe.

Previous articleNovak Djokovic die niet meedoet in de VS vanwege COVID-beperkingen, zou een ‘schande’ zijn, zegt ex-tennisster
Next articlePete Ricketts sworn in as 100th U.S. senator after Ben Sasse retirement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.