Home World Wie was Denys Monastyrskyy, de minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne? ...

Wie was Denys Monastyrskyy, de minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne? | Oorlogsnieuws Rusland-Oekraïne

9
0

Monastyrskyy, 42, kwam om het leven bij een helikoptercrash aan de rand van Kiev terwijl hij op weg was naar de frontlinies.

Dat was de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrsky gedood op woensdagochtend toen de helikopter waarin hij reisde neerstortte in de buurt van een kinderdagverblijf aan de rand van Kiev.

Het vliegtuig vloog naar frontposities in het oosten van Oekraïne toen het neerstortte, zeiden functionarissen.

Er was geen onmiddellijke officiële verklaring over de oorzaak van de incident.

Monastyrskyy’s plaatsvervanger Yevhen Yenin en staatssecretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken Yurii Lubkovych werden ook gedood.

Volgens de Oekraïense hulpdiensten zijn in totaal minstens 14 mensen om het leven gekomen, onder wie de inzittenden en een kind dat op de grond lag.

Monastyrskyy had de leiding over de Oekraïense politie en andere hulpdiensten. Hij is het meest opvallende Oekraïense slachtoffer sinds Rusland bijna een jaar geleden zijn invasie lanceerde.

Dit is wat u moet weten:

 • Monastyrskyy werd geboren in de stad Khmelnytskyi, in het westen van Oekraïne, op 12 juni 1980. Destijds maakten de stad en Oekraïne meer algemeen deel uit van de Sovjet-Unie.
 • Hij stierf op de ochtend van 18 januari, 42 jaar oud.
 • Patrick Bury, hoofddocent veiligheid aan de Universiteit van Bath in het Verenigd Koninkrijk en voormalig NAVO-analist, zei dat het overlijden van de minister van Binnenlandse Zaken een grote “klap” zou zijn voor Oekraïne en zijn leiders.
 • “Hij is de eerste secretaris die dagelijks een ministerie leidde die tijdens de oorlog is omgekomen, dus in wezen zeggen sommige Oekraïners dat dit hetzelfde is als het verliezen van de top van het ministerie door onthoofding”, vertelde Bury aan Al Jazeera.

INTERACTIEF---Helikopter-Crash-Kiev-Oekraïne-Rusland-Oorlog-meerdere

 • Monastyrskyy studeerde in 2002 af aan het Khmelnytsky Instituut voor Regionaal Management en Recht, voordat hij een carrière als advocaat begon.
 • In 2003 nam Monastyrskyy een rol op zich als assistent-adviseur van een Oekraïens parlementslid. In 2016 trad hij toe tot het Oekraïense Instituut van de Toekomst, een onafhankelijke denktank.
 • Monastyrskyy werkte drie jaar als expert bij de denktank en deed onderzoek naar hervormingskwesties in verband met het rechtssysteem van het land.
 • In 2019 trad hij toe tot het campagneteam van de toenmalige presidentskandidaat Volodymyr Zelenskyy.
 • Twee maanden nadat Zelenskyy in mei 2019 tot president was gekozen, werd Monastyrskyy verkozen tot lid van het Oekraïense parlement.
 • Als lid van Zelenskyy’s Servant of the People-partij was hij voorzitter van de parlementaire commissie voor wetshandhaving.

INTERACTIEF - WIE IS Denys Monastyrsky

 • Monastyrskyy werd in juli 2021 aangesteld als minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne, zes maanden voordat Rusland zijn invasie lanceerde.
 • Als minister van Binnenlandse Zaken had hij de leiding over de Oekraïense politie en andere hulpdiensten. In de maanden na de invasie van Moskou in februari 2022 bracht Monastyrskyy het Oekraïense publiek regelmatig op de hoogte van de slachtoffers als gevolg van Russische aanvallen.
 • Woensdag prees Zelenskyy Monastyrskyy als een “echte patriot” en zei dat zijn dood en het verlies van anderen bij de helikoptercrash een “verschrikkelijke tragedie” was die “onuitsprekelijke” pijn veroorzaakte.
 • Premier Denys Shmyhal herhaalde de boodschap van Zelensky en beschreef de dood van Monastyrsky als een “groot verlies” voor de Oekraïense regering.
Previous articleMichigan GOP-wetgevers dringen er bij DeSantis op aan zich kandidaat te stellen voor president: rapport
Next articleZuid-Afrikaanse ontsnapte tijger gevonden en geëuthanaseerd

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.