Home World Zelenskyy spot met Russische troepen die vechten voor ‘krediet’ boven Soledar |...

Zelenskyy spot met Russische troepen die vechten voor ‘krediet’ boven Soledar | Conflict nieuws

17
0

Het hoofd van de Wagner-huurlingengroep, Yevgeny Prigozhin, had het Russische militaire establishment ervan beschuldigd te hebben geprobeerd ‘de overwinning te stelen’ in Soledar.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de spot gedreven met de machtsstrijd tussen het Russische ministerie van Defensie en de Wagner huurlingengroep over wie de eer zou moeten krijgen pogingen te grijpen de stad Soledar, die zei dat het “een duidelijk teken van mislukking voor de vijand” was.

In een nachtelijke videotoespraak op vrijdag zei Zelenskyy dat de gevechten om Soledar en andere oostelijke dorpen en steden in Oekraïne doorgingen, ondanks tegenstrijdige beweringen van Wagner en de Russische regering dat het hun troepen waren die de controle over de zoutmijnstad hadden overgenomen. .

De val van Soledar zou Ruslands eerste belangrijke winst op het slagveld betekenen na maanden van militaire terugtrekkingen en tegenslagen tegen de Oekraïense strijdkrachten, hoewel militaire analisten en de Verenigde Staten het strategische belang van de stad hebben gebagatelliseerd. bloedigste gevechten in de oorlog tot dusver.

“De harde strijd om de regio Donetsk duurt voort. De strijd om Bakhmut en Soledar, om Kreminna, om andere steden en dorpen in het oosten van ons land gaat door”, zei Zelenskyy in zijn toespraak.

“Hoewel de vijand zijn grootste troepen in deze richting heeft geconcentreerd, verdedigen onze troepen – de strijdkrachten van Oekraïne, alle defensie- en veiligheidstroepen – de staat”, zei hij.

Zelenskyy sprak toen over de strijd tussen het Russische ministerie van Defensie en Wagner-huurlingen.

“Ze vechten al onder elkaar over wie een tactische opmars zou moeten krijgen”, zei hij.

‘Het is een duidelijk signaal van falen voor de vijand. En het is een extra stimulans voor ons allemaal om meer druk uit te oefenen op de bezetter en zwaardere verliezen toe te brengen aan de vijand.”

Het Russische ministerie van Defensie zei dat zijn troepen donderdagavond Soledar hadden ingenomen, waardoor ze mogelijk de Oekraïense aanvoerroutes naar de stad Bakhmut, ten zuidwesten van Soledar, konden afsnijden en de resterende Oekraïense troepen daar in de val konden lokken.

In zijn verklaring schreef het ministerie de inbeslagname van de stad toe aan Russische troepen en luchtvaart zonder de rol van de Wagner-groep te noemen.

Wagner-oprichter Yevgeny Prigozhin, die scherpe kritiek heeft geuit op het falen van het reguliere Russische leger, had eerder deze week een voorbarige claim ingediend dat Soledar was gevallen. Hij hield ook vol dat de gevechten daar uitsluitend door zijn mannen werden gevoerd.

In commentaren die klaarblijkelijk gericht waren tegen het Russische defensie-establishment, klaagde Prigozhin vrijdag over “machtsstrijd, corruptie, bureaucratie en functionarissen die op hun post willen blijven”, evenals wat hij noemde voortdurende pogingen om “de overwinning te stelen” van Wagner.

Als reactie hierop heeft het Russische ministerie van Defensie laat op vrijdag een tweede verklaring afgegeven om de situatie “op te helderen” en de rol van Wagner Group-strijders in Soledar te erkennen.

“Wat betreft de directe bestorming van de door de strijdkrachten van Oekraïne bezette stadswijken van Soledar, deze gevechtstaak werd met succes volbracht door de moedige en onbaatzuchtige acties van vrijwilligers van de Wagner-aanvalsdetachementen”, aldus het ministerie van Defensie.

Het nieuwscentrum Kiev Independent merkte op dat de strijd om krediet tussen de Russische troepen niet onopgemerkt was gebleven in Oekraïne, waarbij Mykhailo Podoliak, een adviseur van het kantoor van de president, op Twitter zei dat het “publieke gerommel” over “wie er beter vecht” in Soledar was “een goed teken van het begin van het verbluffende einde”.

Rusland heeft Prigozhin toegestaan tienduizenden gevangenen rekruteren voor Wagner, die volgens Amerikaanse functionarissen een strijdmacht van 50.000 man telt, en liet hem ze uitrusten met tanks, vliegtuigen en raketverdedigingssystemen.

Volgens Reuters heeft het Kremlin ook toegekeken terwijl de Wagner-baas soms profane kritiek uitte op de Russische top, hoewel sommige westerse militaire analisten suggereerden dat de recente aanstelling van de hoogste Russische generaal om de oorlog in Oekraïne te leiden, bedoeld was om Prigozhins tegenwicht te bieden. invloed.

Ondanks de soms publiekelijk gespannen banden met het Russische ministerie van Defensie, vermoeden sommige westerse militaire analisten dat Wagner er nauw mee verbonden is.

Een bron dicht bij de Russische autoriteiten, die weigerde genoemd te worden omdat ze niet bevoegd waren om met de media te spreken, vertelde Reuters dat het Kremlin Prigozhin als een nuttige operator beschouwde, maar niet-gespecificeerde waarborgen handhaafde in termen van zijn groeiende macht.

“Er is een plafond (van groei) en er zijn mechanismen aanwezig”, zei de bron, die weigerde meer details te geven.

Previous articleWie is Bob Bauer? Biden tikt Obama-advocaat aan om het garagegate-schandaal over de behandeling van geheime documenten af ​​te handelen
Next articleKristi Noem zegt Biden admin. blokkeerde 4 juli Mount Rushmore-vuurwerk voor het derde jaar op rij

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.