Home World Zinkende stad in de Himalaya zet de opmars van waterkracht in India...

Zinkende stad in de Himalaya zet de opmars van waterkracht in India in de schijnwerpers | Milieu Nieuws

15
0

Boer Shiv Lal heeft deze week nauwelijks geslapen, overweldigd door zorgen over de diepte barsten die zijn land littekens geven en honderden andere huizen en gebouwen in een zinkende stad in de Indiase Himalaya.

Op 2 en 3 januari werden Lal en andere inwoners van Joshimath in de noordelijke staat Uttarakhand wakker en ontdekten ze grote scheuren in hun muren en vloeren. Buiten waren wegen en trottoirs ingestort en gebarsten toen het land eronder verschoof.

“Ik heb mijn kleinkinderen en vrouw naar de nabijgelegen school gebracht omdat ons huis niet veilig is”, vertelde Lal aan de Thomson Reuters Foundation terwijl hij voor het verlaten huis op zijn perceel stond, dat hij elke dag bezoekt en waar hij graag naar terug wil.

Net als vele anderen in de stad, die meer dan 1800 meter boven de zeespiegel ligt, wijt Lal de schade aan een hotelbouwhausse en tunnels voor een nabijgelegen waterkrachtproject dat wordt gebouwd door het Indiase staatsenergiebedrijf NTPC.

“Wat hebben we gewonnen met dit NTPC-project of toerisme? Ik weet niet of ik in dagen heb gegeten of geslapen’, zei hij.

India streeft ernaar de productie van waterkracht op te voeren om te helpen bij het behalen van de doelstelling voor een totale schone energiecapaciteit van 500 gigawatt (GW) in 2030. Waterkracht is momenteel goed voor ongeveer 13 procent, of 47 GW, van de totale energieopwekkingscapaciteit van het land.

Terwijl ambtenaren van de NTPC en enkele geologen hebben uitgesloten dat tunnelwerkzaamheden de oorzaak zijn van de verwoesting van deze maand in Joshimath, hebben de boze protesten van de bewoners het debat over de bouw van waterkrachtprojecten in de Himalaya-gebieden opnieuw doen oplaaien.

Uttarakhand, dat vatbaar is voor plotselinge overstromingen en aardverschuivingen, heeft meer dan 10 operationele waterkrachtprojecten, en er worden er nog eens 75 gebouwd – waaronder NTPC’s Tapovan-Vishnugad-fabriek – zeiden functionarissen van de afdeling hernieuwbare energie van de staat.

Milieuactivisten hebben gezegd dat de ellende van Joshimath zou moeten leiden tot een heroverweging van het bouwen van meer nieuwe fabrieken in berggebieden.

“Negentig procent van dit probleem is te wijten aan waterkrachtprojecten. Het proces van het maken van tunnels heeft een ravage aangericht”, zegt Anjal Prakash, onderzoeksdirecteur van het Bharati Institute of Public Policy aan de in Hyderabad gevestigde Indian School of Business.

“India moet opnieuw nadenken en waterkrachtprojecten in de Himalaya-regio moeten worden stopgezet”, zegt Prakash, die ook auteur is van de rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change in 2019 en 2022.

Er zijn scheuren te zien op de grond buiten een woonhuis terwijl staats- en nationale rampenbestrijdingstroepen een hotel slopen nadat er scheuren waren ontstaan ​​op het terrein, in Joshimath, in de noordelijke staat Uttarakhand, India, 13 januari 2023. REUTERS/Anushree Fadnavis
Scheuren zijn te zien op de grond buiten een woonhuis terwijl staats- en nationale rampenbestrijdingstroepen een hotel slopen nadat er scheuren waren ontstaan ​​op het terrein, in Joshimath, in de noordelijke staat Uttarakhand, India, 13 januari 2023 [Anushree Fadnavis/Reuters]

Werken gestopt

Deskundigen waarschuwen al jaren dat grootschalige bouwwerkzaamheden, waaronder waterkrachtprojecten, in en rond Joshimath kunnen leiden tot bodemdaling – het verzakken of verzakken van het grondoppervlak.

Piyoosh Rautela, uitvoerend directeur van Uttarakhand Disaster Mitigation and management, zei dat het incident van deze maand waarschijnlijk is veroorzaakt door een watervoerende laag die was doorgebroken, eraan toevoegend dat de redenen voor de doorbraak worden onderzocht.

Joshimath ligt op een heuvelhelling en zit op het puin van oude aardverschuivingen.

Het kleine stadje is de toegangspoort tot vereerde hindoeïstische en sikh-heiligdommen en een populaire pitstop voor trekkers en skiërs die naar nabijgelegen hellingen worden getrokken als het sneeuwt, waardoor bouwactiviteiten worden gestimuleerd.

Tot deze maand werden bulldozers ingezet om de weg naar de stad te verbreden om de toegang te verbeteren. Na de protesten van de afgelopen weken werden de wegwerkzaamheden stilgelegd.

Ambtenaren en geologen die de schade in Joshimath onderzoeken, denken dat de plotselinge overstromingen in 2021 die het Rishiganga mini-waterkrachtproject hebben weggespoeld en bijna 200 mensen hebben gedood, de oorzaak waren van de huidige problemen van Joshimath.

“Toen begonnen er meldingen van scheuren in huizen”, zegt Swapnamita Choudhury Vaideswaran, een wetenschapper bij het in Dehradun gevestigde Wadia Institute of Himalayan Geology, een onderzoeksorganisatie.

Vaideswaran, ook lid van de expertcommissie van de staat die de omvang van de schade onderzoekt, zei dat de NTPC-tunnel te ver weg was om verantwoordelijk te zijn voor de scheuren.

Harish, 52, een dagloonarbeider staat buiten het woonhuis van zijn oom dat barsten kreeg, in Joshimath, in de noordelijke staat Uttarakhand, India, 13 januari 2023. REUTERS/Anushree Fadnavis
Harish, 52, een dagloonarbeider staat buiten het woonhuis van zijn oom dat barsten kreeg, in Joshimath, in de noordelijke staat Uttarakhand, India, 13 januari 2023 [Anushree Fadnavis/Reuters]

‘Project loopt’

Gestart in 2008, zal de 520-megawatt Tapovan-Vishnugad waterkrachtcentrale aan de Dhaulganga-rivier waarschijnlijk binnen een jaar worden voltooid, aldus functionarissen.

NTPC-functionarissen zeiden dat de ongebreidelde bouwactiviteit in Joshimath de verzakking had veroorzaakt, niet de tunnel die ze aan het bouwen waren, die meer dan een kilometer (0,62 mijl) verwijderd was van de rand van de stad en ver onder de oppervlakte liep.

“Tunnels in steden voor metrotreinen liggen maar een paar meter boven het maaiveld en brengen geen schade toe aan de gebouwen. Dit is ongeveer een kilometer diep”, zei een ambtenaar die om anonimiteit vroeg omdat hij niet bevoegd was om met de media te praten.

Ze hebben ook ontkend dat ze schade hebben toegebracht aan watersystemen in het gebied.

Video’s van de bouw en lopende graafwerkzaamheden voor het project – ondanks instructies van de regering om alle werkzaamheden stil te leggen – doen de ronde op de WhatsApp-groepen van bewoners, wat de woede aanwakkert.

Ambtenaren zeiden dat het werk voorlopig was gestopt, maar dat het project zou worden voortgezet.

“Het project zit erop. We hebben geen enkel verband met het aanhoudende probleem”, zei de ambtenaar, eraan toevoegend dat het project 1.100 contractuele banen had gecreëerd, voornamelijk bij de lokale bevolking.

Beschadigde trappen die leiden naar een woongebouw en een gekantelde kamer zijn te zien in Joshimath, in de noordelijke staat Uttarakhand, India, 13 januari 2023. REUTERS/Anushree Fadnavis
Beschadigde trappen die leiden naar een woongebouw en een gekantelde kamer zijn te zien in Joshimath, in de noordelijke staat Uttarakhand, India, 13 januari 2023 [Anushree Fadnavis/Reuters]

De neef van Shiv Lal kreeg een baan als loodgieter bij de waterkrachtcentrale, maar dat was maar van korte duur, zei hij. EXODUS Lokale autoriteiten hebben voor de veiligheid ongeveer 170 gezinnen overgebracht naar lodges, hotels, scholen en het gemeentehuis, waarbij 128 van de ongeveer 4.500 gebouwen zijn gemarkeerd met een rood kruis, wat aangeeft dat ze onveilig zijn om te bewonen.

Twee hotels die scheuren hadden ontwikkeld, worden gesloopt om het risico van mogelijke instorting af te wenden, aldus ambtenaren.

Gezinnen die eigenaar zijn van de afbrokkelende eigendommen hebben ouderen, vrouwen en kinderen overgebracht naar dorpen of steden waar ze familie hebben, terwijl de mannen zijn achtergebleven om met het districtsbestuur over compensatie te onderhandelen.

Wetenschappelijke teams zijn uitgewaaierd over Joshimath om de structurele stabiliteit van huizen te bestuderen, de schade te beoordelen en de bron te onderzoeken van een stroom modderig water dat uit een afvoer stroomt sinds de scheuren verschenen.

Himanshu Khurana, het administratieve hoofd van het Chamoli-district waar Joshimath is gevestigd, zei dat land in de buurt werd geïdentificeerd en dat de veiligheid ervan door experts werd doorgelicht om mensen te verplaatsen.

Dat zal de bewoners van wie de huizen niet langer veilig zijn waarschijnlijk niet tevreden stellen.

“We kunnen niet als dieren naar een of ander land worden gedreven. We willen een eenmalige schikking”, zegt volkszanger Darwan Naithwal (56), die vorige week zijn drie verdiepingen tellende huis verliet om in een hotel te gaan wonen nadat hij er niet in was geslaagd de scheuren in zijn muren met cement af te dichten.

Ondertussen stonden deze week minivrachtwagens vol met matrassen, wasmachines en schooltassen langs de straten van de stad terwijl meer gezinnen zich klaarmaakten om te vertrekken.

“We verhuurden vier kamers in Joshimath die het onderwijs van onze kinderen betaalden. Nu gaan we naar ons dorp. Ik weet niet wat ons te wachten staat,’ zei Rajni Rawat, terwijl ze in een gemeentekamer stond die als schuilplaats werd gebruikt, haar bezittingen opgestapeld naast haar.

‘Ouderlijk huis’

Veel eigenaren van onroerend goed die in opvangcentra wonen, keren elke dag terug naar hun huizen om de schade op te nemen of proberen gewoon hun verliezen te verwerken.

Rishi Devi, 50, veegde een traan weg buiten haar huis toen ze zich herinnerde dat ze het binnenging als een nieuwe bruid.

‘Dit is ons voorouderlijk huis, en nu is het weg’, zei ze, terwijl ze de kamers in puin liet zien, met balken die eraf vielen en scheuren die het huis van zijn fundament ontwortelden.

Tussen puin en vallende muren hebben de veroordeelde huizen van Joshimath de uitstraling van een spookstad. Een jas hangt aan een spijker, een poster verwelkomt gasten en handafdrukken in gele kurkumapasta herinneren aan een recent feest.

“Ik blijf naar de opvang van de school gaan en kom steeds weer terug”, zei Lal. “Gisteravond slaagde ik erin om om 4 uur ‘s ochtends te gaan liggen toen ik voelde dat het veilig was om mijn ogen even te sluiten. Het enige wat ik wil is hier blijven wonen.”

Previous articleCDC identificeert mogelijke ‘veiligheidsproblemen’ voor bepaalde mensen die COVID-vaccins krijgen
Next articleGeneraal Indiase leger zegt dat situatie aan grens met China ‘onvoorspelbaar’ is

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.